OK
logo rumah123
logo rumah123
Iklankan Properti
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

5 Contoh Cerpen Bahasa Sunda tentang Beragam Topik Menarik

01 Desember 2023 · 4 min read Author: Nik Nik Fadlah · Editor: Kartika Ratnasari

CONTOH CERPEN SUNDA

Berisi kisah kehidupan sehari-hari, pendidikan, sekolah hingga cerita lucu, inilah sejumlah cerpen Bahasa Sunda yang menarik untuk dibaca!

Cerpen atau cerita pendek adalah salah satu karya sastra yang saat ini masih digemari oleh banyak orang. 

Biasanya, cerpen berisi mengenai kisah-kisah menarik, baik itu berupa imajinasi maupun berdasarkan pengalaman nyata. 

Cerpen sendiri dapat hadir dalam berbagai bahasa, termasuk Bahasa Sunda. 

Dalam Bahasa Sunda, cerpen dikenal dengan istilah carpon alias carita pondok. 

Selain berisi mengenai kisah fiksi imajinasi maupun nyata, carpon sunda biasanya juga mengajarkan budaya, adat istiadat, hingga nilai-nilai yang dianut masyarakat sunda itu sendiri. 

Nah, berikut contoh cerpen Bahasa Sunda yang menarik untuk dibaca. 

Contoh Cerpen Bahasa Sunda yang Penuh Pesan Moral

Inilah contoh teks cerpen Bahasa Sunda singkat tentang kehidupan sehari-hari hingga kisah lucu yang bisa menjadi inspirasi.

1. Cerpen Bahasa Sunda Pendek dan Menarik

Panonpoé moncorong di langit warna biru. Angin ngahiliwir ngahiliwir, mawa seungit laut nu seger. Di hiji imah di pinggir kota, budak ngaranna Andi keur tatahar rék liburan ka basisir.

Andi bungah pisan sabab ieu téh liburan munggaranna ka basisir. Manéhna geus mindeng ngadéngé carita ti babaturanana ngeunaan kaéndahan basisir.

Anjeunna ngabayangkeun maén dina cai, ngojay sareng ngawangun istana keusik di pantai.

Tungtungna, éta waktuna ninggalkeun. Andi jeung kulawargana naek kana mobil tuluy indit ka basisir. Perjalanan rada panjang, tapi Andi teu bosen.

Anjeunna engrossed dina nempo pintonan luar jandela mobil.

Sanggeus sababaraha jam, ahirna nepi ka pantai. Andi langsung lumpat kaluar tina mobil. Anjeunna teu tiasa ngantosan maén di pantai.

pantai éta pisan lega tur geulis. Keusik bodas beresih jeung lemes. Cai laut bulao herang. Andi langsung nyabut sapatuna lumpat ka basisir.

Anjeunna ngarasa sensasi pisan pikaresepeun nalika sukuna keuna pasir.

Andi ulin ka cai jeung kulawargana. Aranjeunna ngojay, maén voli pantai, sareng ngawangun istana pasir. Andi resep pisan liburan na. Manéhna ngarasa bagja pisan.

Soré, maranéhna balik ka imah. Andi capé pisan, tapi manéhna ogé bagja pisan. Anjeunna bakal salawasna inget libur na ka pantai ieu.

2. Contoh Cerpen Bahasa Sunda tentang Kehidupan Sehari-hari

Di hiji désa rindang leutik, cicing aya tukang warung ngaranna Budi. Unggal isuk, Budi eagerly muka warung na hina, ngabagéakeun langganan satia anu datang pikeun meuli rupa-rupa kaperluan sapopoé.

Hiji poé, budak leutik ngaranna Maya datang ka warung Budi. Maya semu bingung milih jajanan anu rék dibeuli.

Kalayan ramah, Budi ngabantosan Maya milih jajanan anu cocog sareng rasa sareng anggaranna. Maya seuri bagja.

Sababaraha bulan ti harita, Budi ngarasa ditantang pikeun nyumbang langkung seueur kana komunitasna.

Anjeunna mutuskeun pikeun nyadiakeun latihan kaahlian ka barudak di désa. Unggal soré, Budi nungtun maranéhna dina nyieun karajinan jeung babagi pangaweruh ngeunaan kahirupan sapopoe.

Kagiatan ngajadikeun hubungan antara Budi, barudak, jeung kolot leuwih deukeut. Kampung nu geus sepi, ayeuna pinuh ku seuri jeung surak.

Budi sadar yén kahirupan sapopoe lain ngan ukur hirup, tapi ogé méré harti jeung kontribusina anu positif pikeun lingkungan sabudeureunana.

Saban poé, Budi ningali rupa-rupa riang barudak tumuwuh babarengan jeung kaahlian anyar.

Babarengan di kampung mangrupa bukti yén kahirupan sapopoe anu bermakna henteu salawasna kudu pajeulit atawa gedé. Ieu basajan, acan méré harti jero ka sadaya.

3. Contoh Cerpen Bahasa Sunda 3 Paragraf Singkat

Abdi hirup di hiji désa terindah Indonesia. Sakola kuring ayana di tengah kampung, teu jauh ti imah kuring. Sakola abdi teh namina SD Negeri 01 Desa Sukamaju.

Sakola abdi alus pisan. Wangunanna bodas tur héjo. Palataran lega tur beresih. Di palataran sakola loba tatangkalan, jadi hawana tiis jeung seger. Di sakola kuring, kuring diajar seueur hal. Kuring diajar maca, nulis, ngitung, jeung sagala rupa pangaweruh lianna. Abdi ogé diajar janten budak anu soleh sareng gaduh karakter anu mulya.

Abdi resep pisan diajar di sakola abdi. Kuring boga loba babaturan di sakola. Urang mindeng ulin babarengan dina waktu istirahat. Urang ogé mindeng gawé bareng dina tugas sakola. Abdi reueus sakola abdi. Kuring bakal salawasna usaha pikeun diajar anu rajin sareng janten budak anu soleh, supados kuring tiasa ngareueuskeun sakola.

4. Contoh Carpon Sunda tentang Alam 

carpon sunda tentang alam

5. Teks Carpon Sunda Singkat Lucu

contoh cerpen bahasa sunda yang lucu

***

Nah, itulah sejumlah contoh cerpen Bahasa Sunda yang singkat dan menarik.

Temukan ulasan lain mengenai kisah-kisah menarik lainnya hanya di artikel.rumah123.com.

Agar tak ketinggalan berita terbaru, ikuti terus Google News kami, ya.

Yuk, segera wujudkan keinginan untuk memiliki rumah impian bersama Rumah123 karena kami selalu #AdaBuatKamu.


Tag: , ,


Nik Nik Fadlah

Content Writer

Lulusan Ilmu Komunikasi Universitas Pasundan yang kini menjadi penulis di Rumah123 dan Berita 99. Memiliki pengalaman menulis di bidang kesehatan, gaya hidup, fashion, teknologi, pendidikan, hingga properti. Hobi membuat digital collage art.
Selengkapnya