OK
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

Contoh Pidato Bahasa Jawa tentang Lingkungan yang Mudah Dipelajari

29 April 2024 · 5 min read Author: Maskah Alghofar · Editor: Bobby Agung Prasetyo

pidato bahasa jawa tentang lingkungan

Ilustrasi pidato bahasa Jawa tentang lingkungan

Pidato merupakan kemampuan komunikasi di depan umum yang cukup penting. Pidato bisa disampaikan dalam berbagai bahasa, seperti contoh pidato bahasa Jawa tentang lingkungan berikut ini.

Pidato merupakan salah satu cara penyampaian pikiran dalam bentuk kata-kata kepada banyak orang.

Kamus Besar Bahasa Indonesia menyebutkan bahwa pidato adalah pengungkapan pikiran dalam bentuk kata-kata yang ditujukan kepada orang banyak; atau wacana yang disiapkan untuk diucapkan di depan khalayak.

Tujuannya tak hanya sekadar menyampaikan informasi, tetapi juga mengajak pendengar untuk melakukan hal-hal yang disampaikan.

Pidato umumnya mengandung pesan-pesan positif dan inspiratif agar pesan-pesan tersebut dapat diterima dengan baik.

Penyusun pidato perlu memperhatikan struktur dan tata bahasa yang berlaku.

Hal ini bertujuan untuk menghasilkan pidato yang rapi, jelas, dan mudah dipahami.

Tak hanya bahasa Indonesia, pidato juga dapat disampaikan menggunakan bahasa daerah, seperti bahasa Jawa.

Namun, perlu diingat bahwa pidato bahasa Jawa harus disusun dengan baik agar mudah dimengerti oleh pendengar.

Apa itu Pidato Bahasa Jawa?

Contoh Pidato Bahasa Jawa Tentang Lingkungan

Contoh Pidato Bahasa Jawa Tentang Lingkungan

Pidato Bahasa Jawa adalah kegiatan berbicara di depan umum untuk menyampaikan gagasan, pendapat, atau pesan tertentu menggunakan Bahasa Jawa.

Biasanya, sesorah menggunakan Bahasa Jawa yang halus dan santun, yaitu Bahasa Jawa krama, sebagai bentuk penghormatan kepada pendengar.

Sesorah sering dipakai dalam berbagai acara, misalnya:

  • Peringatan hari besar
  • Acara keagamaan
  • Acara adat

Selain kesopanan, sesorah yang baik juga harus memperhatikan struktur dan tata bahasa Jawa yang benar.

Contoh Pidato Bahasa Jawa tentang Lingkungan 

1. Contoh Pidato Bahasa Jawa tentang Lingkungan Setempat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Lingkungan alam kita minangka warisan paling berharga kanggo kita lan generasi sabanjure. Nanging, ing taun-taun pungkasan, kita wis nyekseni karusakan serius ing lingkungan kita. Alas-alas kita padha ditebang, kali-kali kita najis, lan hawa kita tambah akeh polusi.

Sedhih banget yen tumindak manungsa sing ora tanggung jawab nyebabake karusakan gedhe ing lingkungan alam kita. Mula, wis wayahe kita padha nyawiji lan tumindak njaga lingkungan.

Kaping pisanan, kita kudu nambah kesadaran babagan pentinge njaga lingkungan alam. Ayo kita ndhidhik awake dhewe lan masyarakat sekitar babagan pentinge nglestarekake alam. Kanthi kawruh sing luwih apik, kita bisa nggawe keputusan sing luwih apik ing urip saben dina sing bisa mbantu njaga lingkungan.

Kapindho, kita kudu ngowahi prilaku kita dhewe. Miwiti karo perkara-perkara cilik kaya ngurangi plastik siji-siji, ngirit banyu, lan milih transportasi sing ramah lingkungan. Tumindak prasaja iki bisa nduwe pengaruh gedhe yen ditindakake dening wong akeh.

Katelu, kita kudu nyengkuyung kebijakan lan program pemerintah sing tujuane kanggo njaga lingkungan alam. Ayo padha melu upaya nandur wit, ngresiki kali, lan kampanye lingkungan liyane.

Kanthi nyawiji lan tumindak bebarengan, kita bisa njaga lingkungan alam kita tetep lestari kanggo masa depan kita lan generasi sabanjure. Ayo bumi kita tetep ijo lan asri.

Matur suwun.

2. Contoh Pidato Bahasa Jawa Singkat tentang Lingkungan 

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Para sedulur,

Dina iki, kita kumpul ing kene kanggo ngomong babagan sing penting kanggo kaslametan kita lan generasi sing bakal teka: lingkungan alam kita. Lingkungan alam ora mung panggonan kita manggon; iku omah kita, sumber urip kita, lan tanggung jawab kita.

Nanging, ing pirang-pirang dekade pungkasan, kita wis nyekseni dampak saka prilaku kita ing lingkungan. Alas-alas kita padha ditebang, segara-segara kita diresiki, lan hawa kita dirusak dening polusi. Dampak saka owah-owahan iklim saya tambah akeh, nyebabake bencana alam saya kerep lan saya parah.

Kita ora bisa nglirwakake maneh yen tumindak kita wis ngrusak lingkungan alam. Nanging, isih ana pangarep-arep. Isih ana wektu kanggo kita ngganti lan nggawe owah-owahan positif.

Kaping pisanan, kita kudu nambah kesadaran babagan pentinge njaga lingkungan alam. Pendidikan minangka kunci. Ayo sinau luwih akeh babagan carane tumindak saben dina mengaruhi lingkungan, lan carane nggawe owah-owahan cilik nanging penting kanggo nglindhungi lingkungan.

Kapindho, kita kudu tumindak. Ayo diwiwiti kanthi tumindak sing prasaja kayata nyuda panggunaan plastik siji-siji, mbuwang sampah kanthi bener, lan ngirit energi. Bab-bab kasebut bisa uga katon cilik, nanging yen ditindakake dening wong akeh, bisa nyebabake pengaruh gedhe.

Katelu, kita kudu nyengkuyung kebijakan lan program pemerintah sing tujuane kanggo njaga lingkungan alam. Ayo dadi aktif ing advokasi kanggo perlindungan alas, nyuda emisi gas omah kaca, lan promosi energi terbarukan.

Para sedulur, masa depan bumi iki ana ing tangan kita. Kita duwe tanggung jawab moral kanggo nglindhungi lingkungan alam kanggo generasi sabanjure. Sumangga kita nyawiji minangka manungsa satunggal, minangka warga donya, kanggo njaga omah kita.

Matur nuwun.

3. Contoh Pidato Bahasa Jawa tentang Lingkungan Perumahan

Salam hangat kanggo kabeh wong tuwa lan sepuh,

Dina iki, kita ngomong babagan tembung sing penting banget, yaiku “lingkungan alam”. Lingkungan alam minangka omah kita, omah sampeyan menehi sumber urip lan kebahagiaan.

Mung kanthi cara iki, kita bisa nggarap lingkungan alam, uga nggarap cara kanggo nyuda karusakan lingkungan.

Kita bisa nggunakake langkah-langkah paling dhasar sing bisa ditindakake kanthi teknik, supaya bisa nggunakake metode iki:

  • Cara paling gampang kanggo nindakake iki yaiku kanthi nyuda panggunaan plastik, saree lan nyuda irigasi kanggo omah.
  • Kita bisa nambah pendhidhikan lan pelatihan dadi bagean penting kanggo nggarap lingkungan alam.
  • Sepisan maneh, wong sing duwe ilmu, akeh sing bisa mbukak ilmu lan nyebut awan, awan bisa pulih kaya awan cilik.

Pungkasan, ayo dolan nalika lagi kesusu. Senajan wektu iku adil, iku adil kanggo ngomong. Kita saged ngraosaken swasana ingkang sae kanthi ngatur lingkungan alam kangge kulawarga utawi saged ugi katindakaken kanthi njagi lan nglestantunaken lingkungan alam, kedah aman lan sehat supados saged pulih.

Matur nuwun sanget.

***

Itulah ulasan seputar contoh pidato bahasa Jawa tentang lingkungan yang menarik untuk referensi.

Baca artikel menarik lainnya seputar pidato hanya di artikel.rumah123.com atau kunjungi Google News kami.

Cek Rumah123 untuk mendapatkan informasi seputar hunian terbaik karena #SemuaAdaDisini.

Kamu juga bisa ngobrolin properti terkini melalui forum Teras123.


Tag: , ,


Maskah Alghofar

Content Writer

Maskah adalah seorang content writer di 99 Group sejak tahun 2022. Lulusan Penerbitan PoliMedia Jakarta ini mengawali karir sebagai jurnalis online. Kini, Maskah rutin menulis tentang properti, gaya hidup, pendidikan, dan kesehatan.
Selengkapnya

IKLAN

Tutup iklan
×

SCROLL UNTUK TERUS MEMBACA