OK
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

11 Contoh Biantara atau Pidato Bahasa Sunda Singkat Berbagai Tema. Menarik!

30 Januari 2024 · 13 min read Author: Emier Abdul Fiqih P · Editor: M. Iqbal

contoh pidato bahasa sunda

Sedang mencari contoh teks pidato bahasa Sunda atau biantara Sunda? Kamu datang ke artikel yang tepat!

Pidato bahasa Sunda biasa digunakan dalam berbagai acara resmi di Jawa Barat, seperti upacara adat, peringatan hari kemerdekaan, hingga acara keagamaan.

Masyarakat Sunda juga menyebut teks pidato dengan istilah biantara.

Menurut Suhandi, S.S. dalam buku Pembelajaran Siswa Rawayan Basa Sunda untuk SMA, pidato atau biantara adalah kegiatan berbicara atau menjelaskan suatu perkara di depan khalayak umum.

Lalu, bagaimana contoh biantara Sunda?

Nah, daripada kamu bingung, mari simak beberapa contohnya berikut ini.

11 Contoh Biantara atau Pidato Bahasa Sunda Singkat Berbagai Tema

1. Contoh Teks Pidato Bahasa Sunda Singkat tentang Agama

pidato bahasa sunda tentang agama

ilustrasi contoh pidato bahasa sunda pendek, pidato bahasa sunda singkat tentang agama

Assalamualaikum w.w.

Wilujeng sumping, upami abdi boh berpidato sareng saacara ieu. Puji sareng syukur abdi tujon ka Gusti Allah Swt. nu Maha Agung.

Sakumaha anu bisa ditarima, dina dinten ieu abdi bareng sareng samemehna sadaya keur ngariung dina ieu acara.

Para hadirin anu abdi hormat,

Dina konték qada jeung qadar, aya manfaatna anu bisa ningali ka iman sareng ketaqwaan ka Gusti Allah SWT.

Teuingna, aya upama oge anu bisa ngingali urang yen sadaya perkara atanapi kejadian anu aya di dunya ieu geus diatur ku Gusti Allah SWT.

Aya ogéna qada jeung qadar ieu nu bisa mérés ku kateguhan haté sareng ketahanan urang, nyarios urang hirup di dunya.

Masalah atanapi halangan nu aya dina hirup urang teh, merés ku ketetepan ti Gusti Allah Swt.

Kabéh kudu tawakal, sabalikna kabéh téh kasampak ku ijin ti Gusti Allah Swt.

Urang sadaya henteu bisa ngahindar ti ketetapan Gusti Allah Swt., henteu tara henteu goreng.

Sakumaha anu aya, kabéh geus diatur ku Sang Maha Kawasa.

Iman kana qada jeung qadar oge bisa mérés ku nikmat ti Gusti Allah Swt., sareng ngorong urang teu enggal ka Gusti Allah SWT di sakumaha waktosna.

Ieu téh pidato ti abdi, upami aya koméntar atanapi saran, diwarganakeun.

Mugi salawasna.

2. Pidato tentang Pentingnya Pendidikan

Assalamu’alaikum w.w.

Pentingna pendidikan téh henteu bisa diabaikan dina hirup urang. Pendidikan téh beunang kitu vital dina pamaénan nu luhur, jeung téh mangrupikeun pangkuat pikeun kapentingan nu lebih dina nagara kitu sadaya.

Dina pamikiran pendidikan, urang sadaya tiasa nyieun perbedaan nu signifikan.

Pendidikan ngajagaan jeung ngamajukan individu sareng masyarakat, ngamajukan ekonomi, lan nyiapkeun pékerjaan anu luhur.

Pendidikan téh mangrupakeun pangalusna unggal nagara, jeung ngamajukan peradaban.

Mangrupakeun sadaya hal ieu, saukur pendidikan téh penting pikeun ngamajukan individu.

Éta urang tiasa meunang wawasanna, kahampuraanna, lan kemampuan ku mana urang tiasa nyieun pamikiran anu luhur. Pendidikan téh oge ngamajukan kasadaran jeung nilai budaya.

Kahirupan nu luhur téh bisa diwujudkeun ku pendidikan. Kita kudu ngajagaan nilai pendidikan dina komunitas kitu, di sakumaha tingkat.

Anu penting téh upami urang sadaya tiasa ngajagaan jeung nyokotan pentingna pendidikan. Urang tiasa ngalakonkeun ieu ku ngajagaan budaya téh.

Tina hiji perspektif Sunda, pendidikan téh aya di jantung kahirupan urang. Di sakumaha pangajaran, budaya Sunda dipikawanoh dina peradaban pendidikan. Éta pendidikan anu nerapkeun nilai-nilai saluyu jeung adiluhung.

Mangga kita, saruju ku nu penting, terus nyokotan pentingna pendidikan. Kita kudu nandurkeun nilai ieu di sakumaha lapisan masyarakat jeung nyobian pikeun masa depan nu lebih.

Hatur nuhun kanggo waktu anu diberikan. Mangga urang tiasa nandurkeun pendidikan ku keras sareng semangat anu tinggi, jeung nyokotan kahirupan nu luhur.

Wassalamualaikum Wr. Wb.

3. Contoh Biantara Sunda tentang Lingkungan

Kalawan pamargi para tamu anu malikkeun sareng para sahabat,

Henteu sampurna pamulang samemehna ka hadirin sadaya anu geus hadir dina waktos ieu.

Sadayana hayang kanyaho, téh nu dijieun daérah kitu gede sareng henteu geus tiasa ningtoskeun masalah ieu.

Manusa téh mah resna mah kaasup, sareng karakter anu résepna.

Dina waktos anu saé téh, manusa tiasa ngurangan kantun limbah anu gaduh di alam sarta ngagaduhan gagasan dina pangolahan sampah.

Ku sopan santun anu ulah diatur, manusa tiasa ngabantosan nu gajelaskeun henteu sedikit limbah.

Aya program pamaréntahan anu tiasa kacarita dina nentuan lingkungan. Tapi, naon waé kakawasaan upami komo sarereh henteu hoyong nuntut program pamaréntahan.

Nyaéta, salaku wargi anu sadar ka lingkungan, ayo kita meunangna. Kalakukeun prinsip 3R dina nyimpen, nyiapkeun ngarankeun runtah, sareng nyuci henteu asal mangga. Urusan alam sareng lingkungan kita.

Nyaéta pidato anu abdi tulung sacara lisan, hatur nuhun upami aya kritik atanapi saran anu mantep pikeun pangembangannana.

Wassalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

4. Contoh Pidato Bahasa Sunda tentang Kebersihan

pidato bahasa sunda tentang kebersihan

ilustrasi contoh pidato bahasa sunda pendek, pidato bahasa sunda singkat tentang agama

Wilujeng sumping, para hadirin anu terhormat.

Kuring hoyong nyingkirkeunana dina pidato ieu ngeunaan “kebersihan”. Kebersihan téh hiji hal anu kabagi luar biasa dina hirup urang.

Di kalawan kébersihan, urang tiasa ngahontal seueur masalah kesehatan jeung kaweruhan.

Kébersihan téh suksésna nutug pikeun nyegah hiji seueur penyakit, kaayaan anu ngagaruhan luhur, sareng pemahaman nu nyaman.

Itu loba hal penting anu bisa urang lakukan pikeun nyegah polusi sareng masalah kesehatan nu bade nyampak.

Pikeun ngahontal kebersihan, maranehna teh kudu dimulai tina diri kitu. Kita kudu janten wargi anu sadar kalayan limbah, henteu nyampurkannya ka alam.

Kami ogé kedah meunang rukun sareng sadaya pikeun nyucikeun alam jeung lingkungan.

Salaku urang Sunda, bagian ti budaya kami téh dina mimiti tina rumah. Pikeun ngahontal kebersihan, kitu perlu merenah tina alam, mangga nuju lauk atawa nyarita salaku kang ditarima.

Dina lingkungan kami, bumi téh sacara tradisional dianggap sacara simbolis, jeung urang geus dirampok dina aya nu salah.

Dina kahirupan hiji komunitas anu ngaleutik ka pikeun kebersihan téh nuju naon anu geus dilaksanakeun. Pikeun nu sasarengan nyaéta hayu urang paduanan nuju ka diri kitu, kahirupan anu ditingali, sareng dipertahkeun.

Hatur nuhun kanggo waktu anu diberikan kanggo pidato bahasa Sunda ieu. Mangga urang tiasa ngajagaan kebersihan dina kabéh lapisan masyarakat jeung ngahontal hiji masa depan anu leuwih luhur.

Wassalamualaikum w.w.

5. Contoh Pidato Bahasa Sunda tentang Bahaya Narkoba

Hormat kami kanggo hadirin anu terhormat,

Kuring ngajak kabéh hadirin dina pagelaran ieu pikeun ngomong ngeunaan hiji masalah anu ngalibatkeun urang sadayana, yaitu bahaya narkoba.

Narkoba téh sabab parantos ngararapat jeung kabéh lapisan masyarakat, tina anu miskin nepi ka anu kaya.

Bahaya narkoba téh henteu tangtu tiasa ngalibatkeun kesehatan fisik, tapi ogé ngararapat kasadaranna.

Narkoba bisa nyalira akhlak, ngakibatkeun tindakan kriminal, sareng ngahirupkeun dampak anu tiasa ningkatan deui kana alam kitu.

Di tengah-tengah populasi pamiyos anu bugar, pemuda sareng pemudi, narkoba téh langkungan permasalahan nu henteu tiasa dilebetkeun.

Lamun kita téh teu waspada sareng teu ngajagaan diri kitu, mangpaatna téh bakal henteu sangkan.

Sabalikna, upami urang sadaya, sareng sapagawé, ngabagi perhatian jeung perasaan keur hiji deui, bakal aya upaya kuat pikeun ngahontal anu miskin narkoba.

Bahaya narkoba téh henteu tiasa diseukeutkeun, tapi bisa dihindari ku sadaya pikeun meunang lingkungan anu leuwih aman sareng kaweruhan pikeun kami, nu bakal muka dina masa depan.

Hatur nuhun kanggo waktu anu geus dituksarkeun kanggo pidato kuring dina pagelaran ieu. Sumber lamun aya pertanyaan atanapi tanggapan, mangga nyaéta.

Wassalamualaikum w.w.

6. Biantara Bahasa Sunda tentang Perpisahan

Hormat kami kanggo sadayana anu hadir dina pagelaran ieu,

Dina pondok ieu, abdi hoyong ngomong ngeunaan hal anu téh nyebabkeun émori jeung kalawan sapuraan, yaitu perpisahan.

Perpisahan téh hiji bagian tina hirup urang anu hayang dielus-éluskeun. Éta waktu nu téh abdi inget ku narimana.

Waktu nu abdi hadé pisan di hareup pondok ieu, di tengah temen-temen sareng guru-guru anu geus ngajarin abdi sok ku ilmu jeung kasantrian. Henteu tiasa dipungkur.

Perpisahan téh nuju kaanyar jeung naon anu badé dialuskeun dina masa datang. Kalawan sapuraan, kami geus ngedamel sawatara bulan atanapi taun, tur ti nanaon datangna lembur ti mana.

Naha ngarobah ti lauk ku taun, atawa ti deukeut taun. Perpisahan téh pasti akan datang, tapi téh bakal ngajadikeun urang janten leuwih tangguh.

Kami, para siswa, geus siap tina pendidikan ieu jeung badé nyoba janten wargi anu mampuh jeung tangguh dina luhur.

Ayeuna maranéhna téh waktosna pikeun ngajarkeun kana kami, nu di luar pondok. Éta téh waktu kanggo nyalurkeun ka abdi nu aya di jero pondok ieu ka dunya anu leuwih luas.

Hatur nuhun kanggo hadirin anu geus munding dina pidato bahasa Sunda ieu. Maranéhna téh pentingna pikeun silih asah sareng nyarita perpisahan, sareng nyokotan hiji pamundut pikeun luhur.

Wassalamualaikum w.w.

7. Pidato Bahasa Sunda Singkat tentang Sumpah Pemuda

pidato bahasa sunda tentang sumpah pemuda

ilustrasi contoh pidato bahasa sunda kebersihan, pidato bahasa sunda tentang sopan santun

Assalamualaikum w.w.

Sumpah Pemuda téh hiji tongtongan bersejarah anu mairan perjuangan jeung semangat anu tangtu tina para pemuda Indonesia dina tanggal 28 Oktober 1928.

Dina rékaman ieu, para pemuda tina sakuriling nagara di Indonesia ngumpul dina Kongres Pemuda di Jakarta.

Sareng dina waktos ieu, para pemuda ngabentuk sumpah anu ngedék kahirupan bangsa Indonesia.

Dina sumpah ieu, para pemuda pamundut sambung jeung belalakeun budaya, bhasa, sareng adat-istiadat Indonesia.

Ieu mairan tekad anu ngajadikeun satengah jeung semangat nu kuat dina pangaweruh jeung nasionalisme.

Pamundut ieu ngabuktikeun kahirupan persatuan jeung kesatuan bangsa Indonesia, sareng dumasar dina Pancasila anu mairan pondasi negara.

Sumpah Pemuda téh patali hiji dokumén anu méngandung perasaan semangat anu nyatanaan perjuangan anu tiasa tuntunan keur kabéh pemuda Indonesia.

Éta sumpah téh pentingna anu nu tiasa ditingali ku kita kabéh, kaayaan anu tiasa ngajadikeun leuwih luhur.

Mugi Semangat Sumpah Pemuda téh tetep mairan di haté urang sadaya jeung nyusun perubahan nu leuwih luhur. Hatur nuhun.

8. Contoh Pidato Bahasa Sunda tentang Kesehatan

Assalamualaikum w.w.

Ibu Bapak Guru nu dipihormat sareng sadaya rerencangan, siswa kelas XI nu dipikacinta.

Langkung ti payun mangga urang sanggakeun puji sareng sukur ka Allah Swt. nu parantos maparin waktos ka urang sadayana dugi ka tiasa patepang raray dina ieu acara. Alhamdulillah urang tiasa kempel di ieu tempat dina kaayaan sehat walafiat.

Para wargi anu ku simkuring dipihormat. Dina ieu waktos, abdi bade ngadugikeun kumaha pentingna hirup sehat kanggo urang sadayana. Urang sadaya kedah atawa wajib ngajaga lingkungan sareng awak sorangan sangkan dijauhkeun tina sagala panyakit.

Ku margi kitu, urang kedah ngalaksanakeun hirup sadidinten ku cara anu sehat. Meresihan awak atawa ibak, meresihan kuku, nyikat waos anu rutin, eta conto hirup anu sehat. Conto sanesna, miceun runtah kana tempatna, nyiduh ulah di mana wae, batuk atawa beresin kudu nutupan baham.

Saupami sadidinten urang ngajaga kaberesihan awak urang bakal beresih atanapi suci tina sagala kokotor. Bersih teh hartosna bersih-sucina diri urang sareng lingkungan di sabudeureun urang. Urang kedah mikacinta kana kabersihan sangkan hate urang ge suci sareng bersih.

Hadirin sadaya. Cekap sakitu nu kapihatur, pamungkas ti abdi, bilih aya basa anu kirang entep seureuhna atanapi kecap anu kirang merenanah larapna, mugi kersa ngahapunten.

Hatur nuhun kana perhatosanana.

Wassalamualaikum w.w.

9. Contoh Pidato Bahasa Sunda tentang Bersyukur

Assalamualaikum w.w.

Sateuacana urang panjajkeun puji miwah syukur ka hadirat Allah Swt. anu atos masihan urang sarerea nikmat anu kacida ageungna janteun tiasa aumping dina ieu saah kalayan dina kaayaan sehat.

Dina dangeut ieu smkuring bade ngadugikeun pentingna syukur kanggo urang salami hirup teh naon wae?

Hadirin anu ku simkuring dipikanyaah. Rasa syukur teh upami nurutkeun kaayaan mah nyaeta narimakeun naon wae anu aya atau dipimilik ku urang bade awon atanapi teu urang reseup.

Inti tina rasa syukur teh masrahkeun ka Allah Swt. perkawis naon wae anu bada ku Anjeuna pasihkeun ka urang salaku hamba-Na. Syukur ieu oge jadi kawajiban anu kedap dipigaduh ke umat Islam, dimana tos dicatet dina Al Quran Surat Ibrahim ayat 7.

Upami jalmi teu aya rasa syukurna saeutik pun, maka manehna cilaka lantaran tos nyia-nyiakeun nikmat Allah anu atos dipasihkeun jeung jadi rezekina. Kukituna, hayu urang sami-sami ngucapkeun rasa syukur boh dina hate jeung ucapan, utamina dipraktekeun langsung lewat sikep.

Parantos biantara ti abdi, mugia cing janten manfaat.

Wassalamualaikum w.w.

10. Contoh Pidato Bahasa Sunda tentang Sopan Santun

pidato bahasa sunda tentang sopan santun

ilustrasi contoh pidato bahasa sunda kebersihan, pidato bahasa sunda tentang sopan santun

Wilujeng enjing, Bapak/Ibu guru anu dipikahormat sareng rerencangan anu dipikacinta.

Sateuacanna, hayu urang panjatkeun puji sareng sukur ka Allah Swt. anu tos masihan rohmat sarta hidayah-Na ka urang sadayana.

Ku kituna ayeuna urang tiasa kempel di ieu tempat.

Sapertos anu urang sadaya terang upami tata krama teh omat penting dina kahirupan sapopoe.

Aya macem-macem jenis tata krama. Contona tata krama nu dipake ku palajar.

Tata krama ieu teh kudu aya etika nu hade, leuwih-leuwih ka jalmi anu kudu dipihormat nyaeta kolot, guru, jeung sajabana.

Lamun kanu luhuren mah kedah ngangge basa hormat.

Beda deui sareng babaturan,lamun jeung babaturan mah ngangge basa loma wios,bahasa hormat wios. Anu alus na mah ngangge bahasa hormat sadaya meh anjeuna sareng ka kuring na saling mihormat.

Sakitu anu kapihatur anu tiasa ku simkuring dugikeun.

Kirang sareng langkungna nyuhunkeun dihapunten.

Wassalamualaikum w. w.

11. Contoh Biantara Bahasa Sunda tentang Pendidikan

Assalamualaikum w.w.

Bapa Guru pangajar Basa Sunda anu dipikahormat ku sim kuring, sareng rerencangan sadayaanu dipikacinta ku sim kuring. Dina kasempetan ieu, sim kuring bade ngadugikeun biantara singget ngeunaan “Wajib Belajar Pendidikan Dasar” alias Wajar Dikdas.

Sapertos anu ku urang terang, Pamarentah Indonesia entos ngagratiskeun biaya pendidikan dasar salapan taun, nyaeta ti tingkat SD nepi ka SMP. Hal ieu teh dikasangtukangan kukayaan ekonomi unggal jalmi masarakat Indonesia anu beda-beda. Aya masarakat anu mampu, aya oge masarakat anu kirang mampu.

Pamarentah hoyong sadaya masarakat Indonesia tiasa menangkeun pendidikan anu layak, boh anu mampu boh anu kirang mampu. Tujuan pangna Pamarentah ngawajibkeun ka sadaya warga nagara teh nyaeta sangkanwarga nagara palinter.

Bangsa bakal sejahtera mun masarakatna palinter. Lamun masarakat Indonesia barodo, bangsa Indonesia moal bisa ngudag kamajuan nagara sejen jeung bakal kalindes ku kamajuan jaman. Diharepkeun dina diayakeunna program Wajar Dikdas salapan taun, masarakat Indonesiatiasa lebih maju, utamana dina widang pendidikan.

Sakitu anu tiasa didugikeun ku simkuring. Hapunten bilih aya kalepatan sareng cariosan nu teu merenah kanu manah. Haturnuhun kanu sadaya perhatosannana.

Struktur Biantara atau Pidato Bahasa Sunda

Pada dasarnya, struktur biantara tidak jauh berbeda dengan pidato lain, seperti pidato persuasif atau pidato bahasa Jawa.

Menurut laman sundapedia.com, pidato atau biantara bahasa Sunda terdiri dari tiga elemen, yakni bubuka (pembuka), eusi (isi), dan panutup atau penutup.

Adapun penjelasannya sebagai berikut.

1. Bubuka

Bagian pembuka pidato bahasa Sunda biasanya dimulai dengan ucapan salam, seperti Assalamu’alaikum, Sampurasun, salam sejahtara, dan sebagainya.

Kemudian, mukadimah pidato selanjutnya dengan menyampaikan hormat kepada hadirin.

Setelah itu, berikan ucapan terima kasih kepada pembawa acara yang telah memberi waktu dan kesempatan.

2. Eusi

Bagian isi pada pidato singkat 5 menit dan lainnya biasanya akan menerangkan segala hal yang ingin kamu sampaikan.

3. Panutup

Sementara itu, bagian penutup berisi permohonan maaf apabila ada kesalahan bertutur kata, ucapan terima kasih kepada hadirin, serta diakhiri dengan salam penutup.

***

Nah, itulah berbagai contoh pidato bahasa Sunda lengkap dengan penjelasan strukturnya.

Semoga artikel tentang biantara Sunda ini dapat menambah informasi dan berguna untuk kamu, ya!

Cek artikel menarik lainnya hanya di artikel.rumah123.com.

Kalau kamu ingin ngobrolin properti dengan ahlinya, coba deh kunjungi ke Teras123!

Nantinya, kami akan memberi jawaban yang komprehensif soal pertanyaan yang kamu ajukan, lo.

Tak lupa, kunjungi Rumah123 untuk menemukan hunian impian karena #SemuaAdaDisini.

Referensi

  • Suhandi, S.S. (2022). Buku Pembelajaran Siswa Rawayan Basa Sunda: Untuk SMA/SMK/MA/MAK Kelas XII. Editor: Seta Basri. Penerbit: Nas Media Pustaka. ISBN: 6233515106, 9786233515108.

***sumber header: pexels.com/@pixabay/


Tag: , ,


Emier Abdul Fiqih P

Content Writer

Menjadi penulis di 99 Group sejak 2022 yang berfokus pada artikel properti, gaya hidup, dan teknologi. Lulusan S2 Linguistik UPI ini sempat berprofesi sebagai copy editor dan penyunting buku. Senang menonton film dan membaca novel di waktu senggang.
Selengkapnya