OK
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa Terbaik 2024. Menyentuh Hati!

01 April 2024 · 15 min read Author: Gadis Saktika · Editor: M. Iqbal

khutbah idul fitri bahasa jawa

sumber: shutterstock.com

Ingin menyampaikan khutbah Idul Fitri bahasa Jawa kepada umat muslim? Yuk, lihat contohnya pada artikel ini!

Saat Lebaran tiba, umat Islam melaksanakan rangkaian salat Idul Fitri baik di masjid maupun lapangan.

Selepas salat, salah satu rangkaian ibadah yang dianjurkan untuk diikuti adalah mendengarkan teks khutbah Idul Fitri.

Mengutip buku Rahasia Puasa Menurut 4 Mazhab karya Thariq Muhammad Suwaidan, menurut mazhab Hanafi, Maliki, Syafi’i, dan Hanbali, khutbah Idul Fitri hukumnya sunah.

Artinya, apabila dilakukan kamu mendapat pahala dan jika tidak dikerjakan kamu tidak berdosa.

Untuk masyarakat yang bermukim di Tanah Jawa, khotbah Lebaran biasanya disampaikan menggunakan bahasa Jawa.

Nah, kali ini Rumah123.com telah menghimpun informasi mengenai khutbah Idul Fitri bahasa Jawa yang bisa kamu lihat pada uraian di bawah ini.

Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa

1. Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa tentang Nikmat

اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ … اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ … اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا وَالْحَمْدُ لِلهِ كَثِيرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا، لآ إِلهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ، وَهَزَمَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ. لآ إِلهَ إِلَّا اللهُ وَلَا نَعْبُدُ إِلَّا إِيَّاهُ، مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ. أَشْهَدُ أَنْ لَا إلَهَ إلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ. اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَصْحَابِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. أَمَّا بَعْدُ، فَيآ أَيُّهَا النَّاسُ، أُوصِيكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ. إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ، أُدْخُلُوهَا بِسَلَامٍ آمِنِينَ. أَمَّا بَعْدُ.

Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo… Alhamdulillah, wonten injing puniko kito sareng-sareng pinaringan nikmat gesang, nikmat iman lan Islam, nikmat aman, manggihi riyoyo Idul Fitri meniko kanti karaharjan lan kesehatan mboten kirang setunggal punopo.

Kanikmatan ingkang agung puniko sampun sak pantesipun kito syukuri kanti waosan tahmid sesarengan:

“Alhamdulillahirabbil ‘alamin, Alhamdulillahirabbil ‘alamin, Alhamdulillahirabbil ‘alamin.”

Wonten awal khutbah, monggo kito sareng-sareng ngukuhaken ketakwaan dumateng Gusti Pengeran Allah subhanahu wa ta’ala kanti saestu lahir batin, sehinggo kito sedoyo pinaringan ridhonipun. Amin amin amin ya Rabbal ‘alamin.

Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo … Kirang langkung kalih tahun kito riyoyo wonten suasana pandemi, alhamdulillah wonten riyoyo Idul Fitri meniko kito manggihi riyoyo kanti suasana ingkang cekap normal. Namung mekaten, kito sedoyo tetep kedah waspodo anjagi protokol kesehatan kados arahanipun pemerintah, sesuai dawuhipun Gusti Allah:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ … (النساء: 59)

“He, sedoyo piyantun ingkang beriman, ta’ato panjenengan sedoyo dumateng Pengeran, taato dumateng Rasulullah, lan pemerintahan panjenengan sedoyo.” (An-Nisa: 59).

Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo … Saksampunipun kito ngelampahi siyam Romadhon setunggal wulan nutuk, ndalunipun shalat tarawih, shalat witir, tadarrus Al-Qur’an saha ibadah lintu, kito anggadahi pengarep-arep sedoyo amal dipun tampi wonten ngerso dalem Allah subhanahu wa ta’ala.

Kanjeng Nabi Agung Muhammad shallalahu ‘alaihi wasallam nate dawuh:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيْمَانًا وَاحْتِسَابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ

“Sinten mawon ingkang siyam Romadhon kanti adedasar iman lan pados ganjaran saking Gusti Allah, mongko dipun ngapunten duso-dusonipun ingkang sampun keliwat.” (Riwayat Al-Bukhari lan Muslim).  

Nabi ugi dawuh:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيْمَانًا وَاحْتِسَابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ

“Sinten mawon ingkang ibadah ndalu wonten wulan Romadhon kanti dasar iman lan pados ganjaran saking Gusti Allah, mongko dipun ngapunten duso-dusonipun ingkang sampun keliwat.” (Riwayat Al-Bukhari lan Muslim).

Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo … Meskipun mekaten, asring siyam lan ngibadah kito wonten wulan Romadhon tebih saking kasampurnan, katah kekiranganipun. Nglampahi siyam tapi tasih kerso ngrasani tiyang, tasih nggaggu tiyang, adu-adu lan duso-duso sanesipun.

Alhamdulillah Gusti Allah sampun nyariataken zakat fitrah, kangge nambel  kekurangan lan kesalahan kito sak lebetipun wulan Romadhon. Magayutan puniko Sayyidina Ibnu Abbas radhiyallahu ‘ahuma ndawuhake:

فَرَضَ رَسُولُ اللهِ زَكَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنَ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاكِينِ. (رَوَاهُ أَبُو دَاوُدَ وابْنُ مَاجَه وَصَحَّحَهُ الْحَاكِمُ)

“Rasulullah saw sampun majibaken zakat fitrah kangge nyuciaken piyatun ingkang siyam, nyuciaken saking pangendikan ingkang batil lan omongan ingkang keji, ugi kangge daharan kangge golongan masakin.” (HR. Abu Dawud, Ibn Majjah dan dishahihkan al-Hakim)

Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo … Sak sampunipun mbayar zakat fitrah, titi wanci puniko kito sareng-sareng nindaki shalat Idul Fitri wonten masjid mriki. Sinaoso mboten mangertos, nalika injing wau kito tindak saking griyo, poro moloikat sami mapag kito sedoyo, sami nenggo wonten ngajeng mergi kanti ngendiko:

“Mangkato shalat id, he kaum muslimin, nuju karidhon Gusti. Gusti ingkang Moho Loman, ingkang paring kebagusan (amal shaleh sak lebeting wulan Romadhon) lan ngganjar kebagusan kanti ganjaran ingkang ageng sanget.”

Panjengan sedoyo dipun perintah ngibadah wayah ndalu, lajeng nggih sampun panjenengan lampahi kanti saestu. Panjenengan dipun perintah siyam, nggih sampun panjenengan lampahi. Pajenengan sampun taat dumateng Pengeran Gusti Allah ta’ala, kranten punika monggo panjenengan tampi ganjaranipun.

Lajeng sak sampunipun kito ngelaksanaaken shalat Idul Fitri, poro moloikat gendiko malih:

“Ilingo, temen setuhune Gusti Pengeran estu-estu sampun paring pangapunten dumateng panjengengan sedoyo. Monggo sakmeniko panjenengan kaaturan kundur dumateng griyoninpun piyambak-piyambak kanti pikantuk pitedahipun Gusti Allah. Dinten meniko aran Yaumul Jaizah, dinten peparing (ganjaran) saking Allah ta’ala. Wonten langit dinten meniko dipun asmoni Yaumul Jaizah, dinten peparing (ganjaran) saking Allah ta’ala.”

Mekaten dawuhipun poro moloikat kados ingkang dipun kabaraken Kanjeng Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, wonten riwayatipun Imam At-Thabarani. Hadirin hadirot, kaum muslimin muslimat jamaah shalat Idul Fitri ingkang minulyo…

Kanti berkah wulan Romadhon, berkah siyam, berkah taraweh, berkah zakat fitrah, soho berkah riyoyo kaum beriman, mugi-mugi kito kagolong minal ‘aaidin wal faizin, golongan ingkang wansul fitrah, wangsul suci, lan golongan ingkang pikantuk kabejanan wonten dunyo dumugi akhirat. Amin amin amin ya Rabbal ‘alamin.

بسم الله الرحمن الرحيم. وَالْعَصْرِ (1) إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ (2) إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ )3(. بارك الله لي ولكم بالقرآن العظيم ونفعني وإياكم بالآيات والذكر الحكيم. واستغفروا ربكم أنه هو التواب الرحيم

2. Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa Singkat

idul fitri

sumber: shutterstock.com

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ  اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا، وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا، وَسُبْحَانَ اللهُ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لا إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ اِلدّيْنُ وَلَوْ كَرِهَ اْلكَافِرُوْنَ. لآ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ، وَهَزَمَ الأَحَزَابَ وَحْدَهُ. لآ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ وَللهِ الْحَمْدُ.

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى  أَمَـرَنَـا أَنْ نُـقِيـْمَ الإِجْتِـمَـاعَ وَالإِتِّـحـَادَ وَالـتَّـوَدُّدَ بَـيْـنَ الْـعِبـَادِ وَنَهـَانـَا عَـنِ الـتَّـفَرُّقِ وَالتَّبَـاغُضِ وَالإبْتِعَـادِ. أَحْمَدُهُ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى مِنْ إِلَهٍ أَعَادَ اْلأَعْيَادَ، وَادَّخَرَهَا بِكُلِّ عَمَلٍ  فى يَـوْمِ الْـمَعَـادِ، وَأَطَالَ الأَجَالَ إِلَيْهَــا لِيَنَالـُوْا بِفَضْلِهَــا الْجَزَاءَ الْمُـؤَبَّـدَ.

أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلّا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ اْلـفَـْردُ الـصَّـمَــدُ، وأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْحَـائِزُ الشَّـرَفَ فَـوْقَ اْلـعِبَـادِ، صَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الَّـذِى أَرْشَـدَنَـا اِلَى سَـبِيْـلِ الـرَّشَـادِ، وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ الَّذِيْنَ كَانُوا يَعْـتَـصِـمُـْونَ  بِشَـرِيـْعَـتِـهِ حَقَّ الْإِعْـتِمَـادِ، وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا  كَثِيْرًا إِلَى يَوْمِ الْـمَعَـادِ ، أَمَّا بَعْدُ، فَيَا مَعَاشِرَ الْحَاضِرِيْنَ رَحِمَكُمُ اللهُ، اِتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقُاتِهِ وِلا تَمُوْتُنَّ إِّلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ، وَاعْلَمُوْا أَنَّ  اللهَ قال فى القُرءانِ العَظيمِ وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَىٰ فإن الجنة هي المأوي

وَاعْلَمُوْا أَيضاً أَنَّ  يَوْمَكُمْ هَذَا يَوْمٌ عَظِيْمٌ  وَعِيْدٌ مُبَارَكٌ سَعِيْدٌ كَرِيْمٌ، أُحِلَّ لَكُمْ فِيْهِ الطَّعَامُ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ فِيْهِ الصِّيَامُ.

Jama’ah sholat Idul Fitri rahimakumullah

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَر وَللهِ الْحَمْدُ

Mangga kita sesarengan ngaturaken puji syukur soho pengalembana wonten ngarsa dalem Allah Ta’ala, inggih awit saking kanugerahan lan kanikmatan, langkung langkung yuswo panjang ingkang kaparingaken dateng kita sedaya sahingga enjang menika kita kaparingan saget menangi malih dinten riyadin Idul Fithri punika kanti kebak kabingahan lan kebahagiaan. Mekaten ugi anggen kita sami nindakaken kewajiban kita shiyam Ramadlan sampun pinaringan paripurna. Panyuwun kita mugi katampia sedaya amal ibadah kita saklebetipun wulan Ramadlan kepengker wonten ngarsa dalem Allah Subhanahu wa Ta’ala. Amiin.

Ugi mboten kesupen, mangga kita tambahi taqwa lan tha’at kita dateng Allah kanti ikhtiyar lan mbudidaya amrih saget nindakaken sedaya dawuh lan perintahipun lan nilar soho nebihi sedoyo awisanipun. Menopo malih ing dinten ingkang kebak rahmat lan maghfirah punika, ampun ngantos kita kotori kanti kemakshiyatan ingkang mboten dipun ridlani dening Allah Ta’ala.

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَر وَللهِ الْحَمْدُ

Jamaah Idul Fitri rahimakumullah

Ramadhan, wulan ingkang kebak rahmah saha magfirah sampun nilaraken kita sedaya. Ramadhan saget kita wastani wulan “kawah candra dimuka” kagem kita sedoya. Kathah hikmah, fadhilah serta faedah ingkang saget kita pendet saking madrasah “Ramadhan” minangka bekal kagem ngadepi gesang 11 wulan ingkang bade dateng. Selama setunggal wulan, milai terbitipun fajar shodiq (waktu subuh) ngantos surupipun surya (waktu maghrib), kita dipun didik kagem meper hawa nafsu. Maem, ngunjuk, hubungan suami-istri, ingkang wonten wulan sanesipun Ramadhan hukumipun halal, wonten wulan Ramadhan kita tilaraken, seolah-olah, kados perkawis ingkang haram.

Semanten ugi saking aspek hubungan sosial, awit kita ngraosaken ngeleh, ngelak, kita lajeng anggadahi sifat mesakaken, trenyuh (empati) dateng sederek-derek kita ingkang hidup dalam keterbatasan ekonomi. Menapa ingkang kita raosaken ngele saha ngelak wonten sakdanguni siyam ramadhan, meniko ugi ingkang dipun raosaken sedulur kita, mboten namung wonten ing wulan ramadhan mawon, anganing sepanjang tahun, sebagain sederek kita tansah ngraosaken ngele saha ngelak.

Pramila saking menika,  paling tidak, wonten kalih pelajaran/pesan saking madrasah Ramadhan,  inggih menika:

Ramadhan minangka sarana kagem Tahdzibun Nafsu (bersihaken nafsu)

Hujjatul Islam, Abu Hamid al-Ghazâlî ngendika: bilih ing manungsa punika wonten sekawan sifat; tigang sifat ingkang saget nyebabken cilakanipun manungsa, satunggal sipat ingkang saged nuntun manungsa dhateng lawang kabingahan. Kapisan, sifat hayawan (بَهِيْمَةْ). Sifat bahimah menika anggadahi pertandha mbenerake sembarang cara kanggo nggayuh goal (tujuan) tanpa isin. Kapindho, sifat hewan galak (سَبُعِيَّةْ). Tandanipun sifat menika, agawe tumindak dzalim saha pengin menang pyambak, tanpa merduliaken sifat kamanungsan. Sing kuwat mesthi menang, sing ringkih mesthi kalah senajan bener. Kaping telu, sifat syaitan; inggih menika sifat ingkang ngajak dateng angkara murka, ngasoraken derajatipun manungsa kanthi nerjang wewaleripun agami.

Menawi 3 sifat kasebut luwih dominan dateng pribadi-pribadi, masyarakat utawa bangsa, bakal kedadean peristiwa sing banget mrihatinake ing tatanan sosial. Ing ngendi kaadilan bakal dipindhah dening kezaliman, hukum bisa dituku nganggo duwit, undang-undang dipesen mawi dhuwit dolar, angel mbedakake antarane hibah utawi hadiah kalian nyuap, panguwasa lali tanggung jawabe, wong ora ngerti kewajibane, kabeh panggonan bakal dadi kebak ala, lan barang becik dadi barang sing diasingake, pungkasane, ketaatan dikalahake dening maksiat lan liya-liyane.

Dene sifat ingkang saget nyelametaken kita, namung sifat rububiyah (رُبُوْبِيَّةْ); inggih menika sifat ingkang kebak keimanan, ketaqwaan sarta kesabaran. Tiyang ingkang saged ngoptimalaken sifat rububiyah wonten ing jiwanipun, tamtunipun gesangipun badhe pikantuk dening cahyaning Al-Qur’an, tindak-tandukipun dipunhiasi akhlak ingkang luhur (akhlaqul karimah). Salajengipun badhe dados manungsa ingkang muttaqin.

اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَرُ  اللهُ أَكْبَر وَللهِ الْحَمْدُ

Jamaah sholat Idul Fitri rahimakumulloh

Kapindho, Ramadhan mendidik kita supados soleh secara individual saha soleh secara sosial.

Syiyam menika minangka “riyadhah mubasyarah” (latihan langsung) kanggo ngrasakake lara lan rintihane wong kang kurang beruntung. Kita ngelih, ngelak, malah kurang turu, kabeh iku nglatih kita kanggo nuwuhake rasa prihatin dateng sederek/sedulur kita ingkang mboten beruntung. Islam ngajaraken dateng kita sedaya, supados soleh secara individual saha soleh secara sosial. Soleh secara individual, ateges kita kedah nindakaken sedaya tugas saha kewajiban ngibadah dateng Allah SWT. Anapun sholeh secara sosial, kita kedah anggadahi sifat perduli dateng sederek/sedulur ingkang, paring pambiyantu, pitulung dateng tiyang ingkang mbetahaken.

Jamaah sholat Idul Fitri rahimakumulloh

Gusti Allah Dawuh wonten ing surat al-Baqarah ayat 177:

لَيْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّائِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا ۖ وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِينَ الْبَأْسِ ۗ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ

Kabecikan iku dudu madhep wetan lan kulon, nanging kabecikan kang sejati, yaiku wong-wong kang padha iman marang Allah, dina akhir, para malaikat, kitab-kitab, lan para nabi, sarta menehi barang-barang kang ditresnani marang sanak-sedulure, bocah-bocah yatim, wong-wong miskin lan wong-wong kang ana ing dalan (wong musafir), wong sing ngemis, lan kanggo mbebasake budak, sarta wong sing sholat lan mbayar zakat, wong sing netepi janji nalika janji, lan wong sing sabar ing kemiskinan lan kasangsaran, lan ing mangsa perang. Dheweke iku wong sing bener, lan dheweke uga wong sing taqwa.“

3. Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa Menyentuh Hati

Berdasarkan video Youtube Gus Mufid Sam’ani, berikut khutbah Idul Fitri bahasa Jawa yang bisa kamu

Assalamualaikum wr. wb.

Sugeng rawuh ing pitulasan sakancan taun ingkang badhe wusipun kito sakbenane arep nyambut “Hari Raya Idul Fitri”. Ing ngandhang banyu gesang, kito bersyukur marang Gusti Allah ingkang mugi-mugi dados kemurahan lan rahayu marang para wargi-wargi sing ngemu anugerah iki.

Ing awitane, alhamdulillah mugi-mugi Gusti Allah ingkang nyawiji laladonipun kito, amargi ana kang duwe pringetan marang Gusti Allah ingkang nuladonipun kito, lan mugi-mugi Gusti Allah tetep ngiduli panjagipun urip marang kita kabeh.

Sugeng riyoyo Idul Fitri, ingkang kabeh manungsa sampun bakal sajur inggih puniko, iki jaman kang salajengipun mugi-mugi kito bisa ngunjungi salah satunggaling rongrongan marang gusti Allah. Lan kita pun bisa ngakoni panjenengan inggih puniko urip ing jagad iki ya iku kegawe-gawean kang ana ing sakancan ingkang Gusti Allah idhakaken marang kita.

Mugi-mugi Ingkang Maha Kuwasa nyedya-gawa prasaja, iku dipun balenaken kito ora kaya malah marang maksiat lan kemaksiatan. Supados “Hari Raya Idul Fitri” iki ora meneh luwih jenenge semacam tradisi kang ora ketengahake sawijining hasrat amargi sawetara maksiat.

Ing wengi pungkasane kito aja kudu ngajeni salah satunggaling tulodo, yaitu sifat ngapunten marang tiyang sanes kang wis nganggep salah. Mugi-mugi nganggep ingkang kasedya amargi Gusti Allah, lan ngasilaken rasa nyaman lan tenteram ing saestu karo Gusti Allah.

Amargi “Hari Raya Idul Fitri” iki ora meneh luwih jenenge ngarani mungkin kito, amargi aya salah sijining tokoh kang pramilo iku iPhone. Mugi-mugi “Hari Raya Idul Fitri” iki aja kudu luwih jenenge semacam tanggap rasa syukur marang Gusti Allah, bukan malah jadi sumber kemaksiatan.

Mugi-mugi Gusti Allah nuladonipun kita kabeh lan mbaleni kita marang fitrah sing leres, sing dereng disandingi karo kemaksiatan. Mugi-mugi “Hari Raya Idul Fitri” iki nyedya-gawa kesempatan kang padha marang kita kabeh kanggo ngabdi marang Gusti Allah lan para wargi-wargi.

Sampun sajati, mugi-mugi Gusti Allah nuladonipun kita lan mbaleni kita marang jalan sing lurus, lan kito kabeh bisa duwe urip kang kawentar lan berkah ing sakancan taun kang bakal mugi-mugi Gusti Allah lan mbaleni kita kabeh. Sugeng riyoyo Idul Fitri, samubarang allahu akbar!

4. Khutbah Idul Fitri Bahasa Jawa NU Online

khutbah idul fitri

sumber: shutterstock.com

Mengutip dari laman NU Online, berikut khutbah Idul Fitri bahasa Jawa yang bisa kamu jadikan inspirasi.

اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ

اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ، وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ، لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ، لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَللهِ الْحَمْدُ

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ وَفَّقَنَا ِلإِتْمَامِ شَهْرِ رَمَضَانَ وَأَعَانَناَ عَلىَ الصِّيَامِ وَالْقِيَامِ وَجَعَلَنَا خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ للِنَّاسِ. نَحْمَدُهُ عَلَى تَوْفِيْقِهِ وَهِدَايَتِهِ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ الْمَلِكُ الْحَقُ الْمُبِيْنُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ خَاتَمُ النَّبِيِّيْنَ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِيْنَ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنَ، أَمَّا بَعْدُ: فَيَا عِبَادَ اللهِ، أُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِيْ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ، وَأَحُسُّكُمْ عَلَى طَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُوْنَ

 قَالَ اللهُ تَعَالَى فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ: أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيْهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّناتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيْضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيْدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Jama’ah Shalat Idul Fitri Rahimakumullah.

Nalikane mirengaken Idul Fitri, tentu ingkang wonten dateng pikiran kito sedanten inggih meniko raos bungah tur seneng.

Riyaden Idul Fitri ditengeri kalayan istilah ”mudik”. Kajaba niku, Idul Fitri ugi sering ditandhani kalayan ingkang enggal, wiwit nganggo sandhangan enggal, sepatu enggal, sepeda motor enggal, mobil enggal lan sak lintu-lintunipun. Maklum mawon, muteripun yotro paling ageng inggih wonten dinten riyaden Idul Fitri. Nek sampun mekaten, sejatosipun ingkang dipun arani riyaden Idul Fitri niku nopo?

Idul Fitri, inggih meniko riyaden ingkang dipun rayaaken sak mantunipun umat Islam siyam sak lebete sasi Ramadhan. Dipun arani Idul Fitri amargi menungso sami ugi kados dining bayi ingkang nembih lahir saking gua garbaning ibu tanpo nggadah salah lan duso. 

Sederek sedanten ingkang dimulyaaken Gusti Allah. Idul Fitri ugi diartosaken kalayan bangsul meleh dateng fitrah menungso. Artosipun, milai dinten meniko lan sak mantunipun, sakmestinipun kito sedanten bangsul maleh dateng fitroh kito bilih nyekseni namung Gusti Allah inggih meniko sesembahan kito sedanten. Kados wonten al-Qur’an surah al-A’raf (7) ayat 172:

وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي ءَادَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُوا بَلَى شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِينَ

(Lan (ilingo), nalikane Pengeranmu ngedalaken anak turunipun Adam saking sulbi mereka tur Gusti Allah mundut persaksian dateng jiwa mereka (kalihan dawuh): “opoto Ingsun iki Pengeran Sesembahanmu?” Mereka mangsuli: “Inggih leres (Panjenengan Pengeran Sesembahan kito), kito sedanten nyekseni”. (awak dewe nglakoni seng koyo ngene iki) supoyo jange pas dino kiamat awakmu ora ngucap: “Saktemene kawulo (bani Adam) inggih meniko tiyang-tiyang ingkah lengah dateng meniko (keesaan Gusti Pengeran)”).

Sederek sedanten ingkang dimulyaaken Gusti Allah. seiring nglampahi gesang niki kito sedanten sering ngelalekaken Gusti Allah tur ngelampahi salah lan duso dateng Gusti Allah lan kalayan menungso. Mangertosi artosipun Idul Fitri (bali dateng fitrah) kaleh mbangun maleh pengabdian sesembahan namung dateng Gusti Allah inggih sampun dados kewajiban, sehinggo kito sedanten saget dados kawulo-kawulo ingkang muttaqin lan kawulo ingkang mboten nggadah duso dateng Gusti Allah. Duso dateng Gusti Allah saget dipun busek kalayan tobat. Duso dateng menungso saget dipun busek kalayan silaturahim unjung-unjung.

Ingkang dipun arani duso inggih meniko catetan keawonan mungguhe Gusti Allah ingkang dilampahi kalayan menungso kerono mboten nglampahi perintah utawi kerono menungso ngelampahi nopo ingkang sampun dilarang kaleh Gusti Allah lan Rasulipun. 

Sasi Ramadhan inggih meniko sasi ingkang spesial dipun khususaken Gusti Allah kanggeh tiyang-tiyang Islam. Ing sasi meniko wonten maghfirah, rahmah tur itqun minan nar. Sasi Ramadhan ugi dados sarana menungso kanggeh nedi pangapunten saking Gusti Allah kalayan ngelaksanaaken ngibadah siyam lan tarawih. Kados dawuhipun kanjeng Nabi Muhammad saw:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

(Saking Abi Hurairah nate ngendikan, bilih kanjeng Rasulullah Saw nate dawuh: Sinten mawon ingkang ngelampahi siyam wonten sasi Ramadhan kalihan percados lan ngarep-ngarep ganjaran saking Gusti Allah bakal disepunten duso-dusone seng kepungkur).

Gusti Allah nggeh ndadosaken Qiyam Ramadhan (Tarawih) sarana mbusek duso koyo dinih dawuge Kanjeng Nabi Muhammad saw:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُرَغِّبُ فِي قِيَامِ رَمَضَانَ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَأْمُرَهُمْ بِعَزِيمَةٍ ثُمَّ يَقُولُ مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

(Saking Abi Hurairah nate ngendikan, bilih kanjeng Rasulullah Saw. Ngelampahi Qiyam Ramadhan (Tarawih) senajan mboten majibaken. Terus Kanjeng Rasul dawuh: ”Sinten mawon ingkang ngelampahi Qiyam ramadhan (tarawih) kerono iman dateng Gusti Allah tur ngarep-ngarep ganjaran saking Gusti Allah, bakal disepunten duso-dusonipun ingkang sampun kepungkur”.

Sederek sedanten ingkang dipun Rahmati Gusti Allah. Kaliyan sregep lan tekun ngelampahi siyam lan shalat tarawih kaleh ati ingkang tulus ngarep-ngarep ridho lan ganjaran saking Gusti Allah, niscoyo duso lan kesalahan kito sedanten dateng Gusti Allah bakal disepunten kejobo duso syirik.

Sakmantunipun duso kito dipangapunten kalayan Gusti Allah, kewajiban kito sedanten inggih meniko mbersihaken duso ingkang wonten sangkut pautipun kalayan menungso. Idul Fitri utawi bangsul dateng fitrah bakal sampurno nalikane sampun dipun pangapunten kalehan Gusti Allah lan menungso. Dipun busek duso kito dateng menungso lintu kalayan nedi sepunten lan maringi ngapunten marang tiyang lintu. 

Nah, kalayan momentum Idul Fitri meniko monggo kito dadosaken sarana nedi sepunten lan paring pangapunten dateng tiyang lintu kaleh jalaran silaturrahim (nyambung seduluran, nyambung welas asih) dateng tiyang sepah, sederek, tetanggi, rencang lan lintu-lintunipun. Sebab amergi welas asih meniko lawanipun benci, mangkel, sehinggo tiyang ingkang manahipun wonten raos benci mangkel dateng tiyang sepah, sederek, tetanggi, rencang saget diarani tiyang ingkang mutus welas asih (Qathiur Rahim). Padahal tiyang ingkang mutus welas asih niku mboten saget mlebet suwarginipun Gusti Allah, kados deneh dawuhipun Kanjeng Nabi Muhammad saw:

عَنْ ابْنِ شِهَابٍ أَنَّ مُحَمَّدَ بْنَ جُبَيْرِ بْنِ مُطْعِمٍ قَالَ إِنَّ جُبَيْرَ بْنَ مُطْعِمٍ أَخْبَرَهُ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ قَاطِعٌ

(Saking Ibn Syihab bilih Muhammad bin Jubair bin Muth’im nateh ngendikan, bilih tiyange nate mireng Kanjeng Nabi Muhammad Saw., dawuh: “Tiyang ingkang mutus welas asih mboten saget melebet suwargi”.

Lan dipun jelasaken maleh: 

لَا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثِ لَيَالٍ

“Mboten halal kanggeh tiyang muslim untuk mboikot (mboten nyopo) sedulure langkung saking 3 dinten.” (HR. Bukhari).

Sederek sedanten ingkang dipun Rahmati Gusti Allah. Ternyata wonten alesanipun kinging menopo tiyang ingkang mutus silaturahim kok mboten saget melebet suwargi, inggih meniko dawuhipun Kanjeng Nabi saw:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ أَعْمَالَ بَنِي آدَمَ تُعْرَضُ كُلَّ خَمِيسٍ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ فَلاَ يُقْبَلُ عَمَلُ قَاطِعِ رَحِمٍ

(Saking Abi Hurairah nate ngendikan, ingsun nate mireng bilih Kanjeng Rasulullah Saw., nate dawuh: “Saktemenipun amal ibadah anak turunipun Nabi Adam (menungso) dilaporaken saben dinten Kemis malem Jumat. Mongko mboten dipun terami amal ibadahipun tiyang ingkang mutus welas asih”.

Ugi dipun kuataken kalayan hadis Nabi Muhammad saw:

تُفْتَحُ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ يَوْمَ الْإِثْنَيْنِ، وَيَوْمَ الْخَمِيسِ، فَيُغْفَرُ لِكُلِّ عَبْدٍ لَا يُشْرِكُ بِاللهِ شَيْئًا، إِلَّا رَجُلًا كَانَتْ بَيْنَهُ وَبَيْنَ أَخِيهِ شَحْنَاءُ، فَيُقَالُ: أَنْظِرُوا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا، أَنْظِرُوا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا، أَنْظِرُوا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا

“Lawang-lawang suwargi dipun buka saben dinten Senin kalehan Kemis. Terus dipangapunten sedanten kawulo ingkang mboten nyekutuaken Gusti Allah kalehan nopo mawon. Kejobo tiyang ingkang nggadah musuhan kalehan sederek e. Dipun aturi, Tunda en amal ibadahipun tiyang kaleh niku sampe tiyang kaleh niku akur maleh… Tunda en amal ibadahipun tiyang kaleh niku sampe tiyang kaleh niku akur maleh… Tunda en amal ibadahipun tiyang kaleh niku sampe tiyang kaleh niku akur maleh…” (HR. Imam Malik)

Langkung meniku, kito sedanten kedah dados tiyang ingkang nggadahi sifat paring pangapunten, inggih meniko saget ngapunteni dateng tiyang lintu sakderenge tiyang wau nedi ngapunten dateng kito. Kados deneh Surah Ali-Imran (3) ayat 134:

الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

(Penghuni suwargi yoiku) tiyang-tiyang ingkang nafkahaken (bondo-dunyo), pas lagi penak utowi pas lagi mboten penak, lan tiyang-tiyang ingkang saget nahan moreng-moreng lan tiyang ingkang saget paring ngapunten (salahe) tiyang. Lan Gusti Allah demen marang tiyang-tiyang ingkang nglampahi kesalehan.

 Amergi niku, mumpung taseh wonten raos bungah dinten meniko, monggo kito dadosaken Idul Fitri meniko damel silaturahim, nedi sepunten lan sungkem dateng tiyang sepah, halal bi halal sambang sinambang dateng sederek, tetanggi lan rencang-rencang. Monggo kito ilangi raos dendam, su’udzon, hasud, dengki, lan takabbur.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي اْلقُرْآنِ اْلعَظِيْمِ وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآياَتِ وَذِكْرِ اْلحَكِيْمِ. وَتَقَبَّلَ مِنِّيْ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ

***

Nah, itulah informasi mengenai khutbah Idul Fitri bahasa Jawa yang bisa kamu simak.

Semoga artikel ini bisa bermanfaat untuk kamu, ya.

Cek artikel menarik lainnya, seperti khutbah Idul Fitri bahasa Sunda hanya di artikel.rumah123.com.

Kalau kamu ingin ngobrolin properti dengan ahlinya, coba deh kunjungi ke Teras123!

Nantinya, kami akan memberi jawaban yang komprehensif soal pertanyaan yang kamu ajukan, lo.

Tak lupa, kunjungi Rumah123 untuk menemukan hunian impian karena #SemuaAdaDisini.


Tag: , ,


Gadis Saktika

Content Writer

Gadis Saktika adalah Content Writer di 99 Group yang sudah berkarier sebagai penulis dan wartawan sejak tahun 2019. Lulusan Bahasa dan Sastra Indonesia UPI ini senang menulis tentang etnolinguistik, politik, HAM, gaya hidup, properti, dan arsitektur.
Selengkapnya