OK
logo rumah123
logo rumah123
Iklankan Properti
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

23 Contoh Soal Procedure Text Bahasa Inggris Pilihan Ganda Lengkap dengan Jawabannya

24 Januari 2024 · 8 min read Author: Emier Abdul Fiqih P · Editor: M. Iqbal

contoh soal procedure text

Bagi kamu yang sedang mempelajari procedure text dalam bahasa Inggris, kamu bisa berlatih mengerjakan contoh soal procedure text berikut ini. Yuk, simak sama-sama pembahasannya!

Dalam pelajaran bahasa Inggris, ada banyak macam-macam jenis teks, mulai dari descriptive text, recount text, narrative text, hingga procedure text.

Nah, jenis teks yang terakhir menjadi salah satu pembahasan yang menarik dan disukai para siswa di sekolah.

Namun, apa itu procedure text?

Menurut buku Konsep Jitu Bahasa Inggris oleh Hidayatullah, procedure text adalah teks yang bertujuan untuk menerangkan bagaimana membuat atau melakukan sesuatu berdasarkan serangkaian langkah-langkah.

Lewat jenis teks dalam bahasa Inggris ini, peserta didik akan lebih mudah memahami petunjuk melakukan sesuatu dengan urutan yang benar.

Untuk mempelajari teks tersebut, kamu bisa mencoba menjawab sejumlah pertanyaan seputar procedure text.

Selengkapnya, intip contoh soal procedure text di bawah ini, ya!

Contoh Soal Procedure Text Pilihan Ganda

contoh soal procedure text pilihan ganda

Kamu dapat mengerjakan contoh soal pilihan ganda untuk mengasah kemampuan seputar procedure text

Disadur dari buku Bongkar Pola Soal UNBK SMA/MA IPS 2020, berikut contoh soal procedure text pilihan ganda yang bisa kamu pelajari.

How to Make Bake Scallops

Ingredients:

  • 2 lbs scallops (about 4 cups)
  • 1 cup dry white wine (such as a Sauvignon Blanc)
  • Salt
  • 6 tbsp unsalted butter, separated 3 tbsp and 3 tbsp
  • 1 1/2 cups finely chopped onion
  • 2 1/2 tbsp flour

Steps:

  • Preheat the oven to 400 F. Place scallops in a medium saute pan. Add the wine and a pinch of salt. Bring to a boil, reduce heat to a simmer, cover, and simmer for 4 minutes, no longer. Remove the scallops to a 1,5 quart casserole baking dish. Pour off the cooking liquid to a separate container and reserve.
  • Heat 3 tbsp butter in the saute pan on medium heat. Add the onions and cook until wilted, a couple minutes.
  • Slowly sprinkle the flour over the butter onion mixture and stir to combine. Let cook for a minute or two. Then, add the cooking liquid over the butter onion mixture, whisking vigorously while you do so. As soon as the sauce is thickened, add it to the scallops in the casserole baking dish. Stir to fully incorporate the scallops into the sauce.
  • Sprinkle bread crumbs over the scallops and dot with the remaining 3 tbsp butter. Bake in the oven at 400 F until bubbly and brown, approximately 15 minutes. Serve with lemon slices.

1. What is the recommended oven temperature for baking the scallops?
a. 350°F
b. 375°F
c. 400°F
d. 425°F

2. How long should the scallops be simmered in the saute pan?
a. 2 minutes
b. 4 minutes
c. 6 minutes
d. 8 minutes

3. What is used to thicken the sauce for the scallops?
a. Cornstarch
b. Tapioca starch
c. Arrowroot powder
d. Flour

4. How much butter is used initially to cook the onions?
a. 2 tbsp
b. 3 tbsp
c. 4 tbsp
d. 5 tbsp

5. What should be done after adding the cooking liquid to the butter-onion mixture?
a. Whisk vigorously until thickened
b. Reduce the heat immediately
c. Add more wine for flavor
d. Cover the saute pan

6. What should be done just before baking the scallops?
a. Add more wine to the dish
b. Sprinkle bread crumbs
c. Remove from heat
d. Stir in lemon juice

7. How much finely chopped onion is required?
a. 1 cup
b. 1 1/2 cups
c. 2 cups
d. 2 1/2 cups

8. What should be served with the baked scallops according to the recipe?
a. Tartar sauce
b. Cocktail sauce
c. Lemon slices
d. Vinegar

9. How much unsalted butter is used in total for this recipe?
a. 3 tbsp
b. 6 tbsp
c. 9 tbsp
d. 12 tbsp

10. Which type of wine is recommended for cooking the scallops?
a. Chardonnay
b. Merlot
c. Pinot Noir
d. Sauvignon Blanc

Kunci jawaban

  1. c
  2. b
  3. d
  4. b
  5. a
  6. b
  7. b
  8. c
  9. b
  10. d

Contoh Soal Procedure Text SMA

Melansir modul Bahasa Inggris Umum Tingkat SMA Kelas XII oleh Rissa Heryani, berikut adalah contoh soal procedure text untuk SMA.

How to Make Bregedel Tempe

Theingredients:

  • 150 g tempe
  • 1 tablespoon flour
  • 1 egg
  • 1 spoon Royco
  • 1 cup vegetable oil for frying

Here are the instructions:

  1. Mash the tempe with a fork.
  2. Put the mashed tempe in a bowl and mix with the flour and Royco, followed by an egg.
  3. Shape the tempe into the size of a golf ball and flatten a little with a fork.
  4. Heat the vegetable oil in a medium flame. When the oil is hot, drop the tempe into the oil, five or six at a time.
  5. Fry until golden brown on both sides, drain on absorbent paper and serve hot with chili or sauce.

1. What is the text about?

A. Explanation of bregedel tempe
B. Description of bregedel tempe
C. History of bregedel tempe
D. Short story of bregedel tempe
E. The procedure of making bregedel tempe

2. What is the generic structure of the text?

A. Orientation-events-reorientation
B. Orientation-complication-resolution
C. Thesis-arguments-reiteration
D. Goal-materials-steps
E. Identification-description

3. What tense does the text use?

A. Present tense
B. Past tense
C. Past continuous tense
D. Present continuous tense
E. Past future tense

Kunci jawaban:

1. E
2. D
3. A

Contoh Soal Procedure Text Mudah

Mengutip Modul Pembelajaran SMA Bahasa Inggris oleh Dian Rahmawati, simak contoh soal lainnya berikut ini.

contoh soal procedure text

Sumber: repositori.kemdikbud.go.id

1. The text is mainly about the procedure of ….

A. opening the electronic machine “Blender”
B. pressing the speed button of “Blender”
C. operating the blender electronic device
D. inserting the plug of the electricity socket
E. starting the Blender machine from the medium speed

2. What can you do to get the right texture and mixture?

A. Adjust the speed and add some more water.
B. Start from medium speed after that adjust the speed.
C. Cut the ingredient into small pieces and adjust the speed.
D. Cut the ingredient into small pieces and add some more water.
E. Put all of the ingredients into the blender cup and adjust the speed.

3. Close the lid and cover the blender cup tightly. The word lid has a similar meaning with

A. dip
B. top
C. firm
D. crown
E. outsider

Kunci jawaban:

1. C
2. A
3. B

Contoh Soal Lainnya

Ladies and Gentlemen, in case of emergency, take the life jacket which is located under your seat.

Put the life jacket over your head and then fasten the jacket tapes around you’re your waist.

Do not inflate the jacket until you left the aircraft. The jacket will be automatically inflated by pulling a cord, but if not, you can blow into the chip to inflate it.

A light is attached to the jacket for attracting attention. The life jacket should be removed only in case of emergency.

The use of TV set, AM and FM radios and radio cassettes recorders, walkman, and any mobile phones are prohibited on board as they interfere the communication and navigational system.

We wish you an enjoyable flight.

1. Where is the life jacket located?

A. Over the head
B. Around the waist.
C. Outside the aircraft.
D. In the back of the seat.
E. Under the seat.

2. What can interfere the navigational system?

A.Table.
B. The life jacket.
C. Mobile phones
D. The attached light.
E. Tapes around the waist.

3. What is the purpose of the text?

A. To inform the readers about the function of a life jacket.
B. To describe the way how to save lives using a life jacket.
C. To tell the readers about the safe flight instruction.
D. To inform the readers to take precaution steps.
E. To explain the process of life evacuation during the disaster.

4. ‘…as they interfere the communication and navigational system…’. The underlined word is similar in meaning with

A. Change
B. Destruct
C. Stimulate
D. Operate
E. Disturb

Kunci jawaban:

1. A
2. C
3. C
4. E

Contoh Soal Procedure Text Essay

How to Make Flannel Rose Ring

Ingredients:

  • Red Flannel around 10×10 cm
  • Scissors
  • Glue

The ways:

  • Cut round the flannel about 5×3 cm and make spiral in it.
  • Glue each side of spiral flannel.
  • Twist it from central until the end (look like a rose).
  • Cut the flannel in a rectangle (the size depend on your finger).
  • Put the rose in a rectangle and glue it.
  • Flannel rose ring is ready to wear.

Contoh soal:

  1. What is the text about?
  2. When is the flannel rose ring ready to wear?
  3. Red flannel 10 x 10 cm must be cut about?

Kunci jawaban:

  1. The text tell us about how to make flannel rose ring
  2. After you put rose in a rectangle and glue it.
  3. 5×3 cm

***

Itulah contoh soal procedure text beserta strukturnya yang bisa kamu ketahui.

Yuk, kunjungi laman artikel.rumah123.com untuk membaca bahasan lain seputar bahasa Inggris.

Selain itu, kalau kamu ingin ngobrolin properti, kunjungi Teras123 sekarang juga, ya.

Wujudkan impian untuk punya hunian impian bersama Rumah123.com, karena yang kamu butuhkan #SemuaADAdiSini.

Referensi:

  • Femilia, Ika. 2019. Bongkar Pola Soal UNBK SMA/MA IPS 2020. Pustaka Widyatama
  • Hidayatullah. 2009. Konsep Jitu Bahasa Inggris. Wahyu Media

Gambar cover: Modul Pembelajaran SMA Bahasa Inggris oleh Dian Rahmawati


Tag: , ,


Emier Abdul Fiqih P

Content Writer

Menjadi penulis di 99 Group sejak 2022 yang berfokus pada artikel properti, gaya hidup, dan teknologi. Lulusan S2 Linguistik UPI ini sempat berprofesi sebagai copy editor dan penyunting buku. Senang menonton film dan membaca novel di waktu senggang.
Selengkapnya