OK
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

5 Contoh Cerita Pengalaman Bahasa Jawa Singkat untuk Dijadikan Inspirasi

02 Mei 2024 · 6 min read Author: Alya Zulfikar · Editor: Bobby Agung Prasetyo

cerita pengalaman bahasa jawa

Ilustrasi cerita pengalaman bahasa Jawa | shutterstock

Sedang mencari inspirasi untuk menulis cerita pengalaman bahasa Jawa? Simak contohnya dalam artikel ini, yuk!

Pelajaran bahasa Jawa jadi salah satu muatan lokal di beberapa daerah, khususnya Provinsi Jawa Tengah dan Jawa Timur.

Ada banyak materi yang dipelajari dalam mata pelajaran bahasa Jawa, buka hanya sekadar menghafal isi pepak bahasa Jawa seperti aksara Jawa hingga nama-nama anak hewan.

Terkadang, siswa juga diberi tugas untuk menulis cerita menggunakan bahasa Jawa.

Kalau kamu diberi tugas membuat cerita pengalaman pribadi, berikut ini beberapa contoh cerita pengalaman bahasa Jawa singkat yang dapat kamu jadikan inspirasi!

Cerita Pengalaman Bahasa Jawa Singkat

1. Cerita Pengalaman Bahasa Jawa Ngoko

cerita pengalaman bahasa jawa singkat

“Liburan menyang Pantai”

Liburan menyang pantai yaiku pengalaman kang ora kalalekake bagiku. Wektu srengenge wiwit terbit, aku ngrasa kehangatan sinar mentari nyekel raiku, membangunkan aku saka turu lelapku ing tepi pantai. Swara deburan ombak kang tenang dadi latar wuri nalika aku lumaku ing sakdawane garis pantai kang berpasir lembut. Sawetara werna langit esuk lan ambu segara kang seger nggawe aku ngrasa urip sakebake. 

Sawise berjemur ing ngisor sinaring srengenge kang kekancan, aku mutusake kanggo menjelajahi kaendahan ngisoring segara. Nganggo masker lan snorkel, donya segara kang menakjubkan kabukak ing ngarepe aku. Aku terpesona dening keberagaman werna lan wangun karang, sarta kelimpahan iwak kang nglangi ing sawatarane. Rasane kaya menjelajahi donya liya kang kebak kauripan, nggawe aku ngrasa cilik ing watara keajaiban alam kang ora kagambarake. 

Wektu surup teka, aku mirsani srengenge sumurup ing walik cakrawala, nyiptakake sesawangan kang memukau. Werni-werni langit menehake sentuhan magis ing momen iku. aku lungguh ing tepi pantai, merenung sinambi ngrungokake riak ombak kang tansaya tenang. Liburan ing pantai menehake ketenangan lan kaendahan alam kang nyekel ati, memberiku kenangan kang arep kuhargai sakdawane uripku.

2. Cerita Pengalaman Bahasa Jawa Krama

“Nisa Mitra Sejatipun Kula”

Sahabatipun kula, Nisa, inggih punika sosok ingkang tansah wonten ing saben lampahan gesang kula. Pepanggihan pertami kita kedados ing bangku sekolah dhasar, lan wiwit wanci wekdal puniku, kita dados mboten terpisahkan. Kita berdua nggadhahi minat lan hobi ingkang sarupi, mila kita asring nelasaken wekdal sareng, nggih ing sekolah utawi ing jawi tabuh wucalan. Nisa sanes namung kanca, nanging ugi mitra ingkang tansah mirengaken saben ceritanipun kula, nggih remen utawi duka. 

Sareng nisa, kula rumaos nggadhahi pendukung sejatos. Kala kula ngajengi kesisahan utawi kekecewaan, nisa tansah wonten ing sampingipun kula kangge nyukani sengkuyungan moral lan sengkuyung. Kita berdua sampun nglangkungi pinten-pinten lika-liku gesang sareng-sareng, saking gujeng kegirangan ngantos eluh kesedihan. Mitra sejatos kados Nisa ndamel perjalanan gesang puniki kraos langkung gadhah artos lan kebak warni. 

Sapunika, sanadyan kita sampun pisahan amargi tuntutan gesang piyambak-piyambak, tangsulan memitran kita tetep kiyat. Kita terus njagi sesambetan nglangkungi pesen, telpon, lan pepanggihan sapisan-pisan. Mitra sejatos kados nisa inggih punika banda ingkang mboten ternilai, lan kula bersyukur nggadhahi salah setunggaling tiyang ingkang tansah dados kanca setya, penyemangat, lan perangan mboten terpisahkan saking gesang kula.

3. Cerita Pengalaman Bahasa Jawa 3 Paragraf

contoh cerita pengalaman bahasa jawa 3 paragraf

contoh cerita pengalaman bahasa jawa 3 paragraf

“Liburan ing Omah”

Liburan ing omah tansah dadi momen kang berkesan nggo awakku. sanadyan kadhangkawis kaanggep prasaja, nanging kehangatan lan kenyamanan omah menehake suwasana liburan kang istimiwa. Aku remen ngentekake lagi ing emper wuri, nikmati secangkir kopi sinambi merenung ing ngisor sinaring srengenge. Swasana tenang lan kepenak ing omah memberiku kalodhangan kanggo bersantai sakebake, tanpa hiruk-pikuk kauripan sadina-dina. 

Lawase liburan ing omah, aku uga nemu kalodhangan kanggo mlakokake hobi-hobi kang kadhangkawis terabaikan. Saka maca buku nganti mengeksplorasi resep masakan anyar, saben aktivitas ing omah memberiku kemareman lan seneng. Malah, mung karo lungguh ing mbale lan ndeleng film bareng kulawarga, aku ngrasa ana ing papan kang paling kepenak ing donya iki. 

Liburan ing omah ora mung nekakake ketenangan, nanging uga menehi kalodhangan kanggo merenung lan bersyukur dhuwur kabeh bab kang wis kualami. Liwat momen-momen prasaja ing omah, aku rumangsani menawa seneng sejati asring tinemu jero bab-bab cilik lan prasaja, kang oleh awake dhewe nikmati tanpa kudu lunga adoh.

4. Cerita Pengalaman Bahasa Jawa Lucu

“Kedgodha Bakso Goreng Raseksa”

Siji dina, wektu isih cilik, aku diajak ibu menyang pasar tradhisional. ing kana, aku weruh akeh banget jajanan kang nggoda.

Saking senange, aku berlari-lari cilik tanpa nggatekake sawatara. Dumadakan , “Bruk!” aku tiba lan dhengkul aku berdarah.

Ibu kedangdapan lan langsung menggendong aku. Sinambi ngenengake, ibu takon apa kang kedadeyan.

Karo polose, aku njawab, “Dhengkul aku tatu, bu. Nanging, wau aku deleng ana bakso goreng kang super gedhe!” Krungu wangsulan aku, ibu uga ngguyu terbahak-bahak.

Lali sadhela karo raos lara, aku uga melu ngguyu geli weruh ekspresi ibu kang lucu. Pengalaman iki tansah ngelingake aku kanggo tansah ngati-ati wektu dolanan lan ora kesusu.

sanadyan kadadeyane wis suwe liwat, carita lucu iki tansah bisa nggawe aku lan ibu ngguyu bareng saben kali mengingate.

5. Cerita Pengalaman Bahasa Jawa 2 Paragraf

contoh cerita pengalaman bahasa jawa 2 paragraf

contoh cerita pengalaman bahasa jawa 2 paragraf

“Pinuju Puncak”

Hawa adem nggawe aku menggigil wektu aku nglangkah ing pucuking gumuk, banjur mentari esuk terbit marnani sawah kang menguning. Raos wedi lan ragu kacampur sengkuyung jero awakku ing pendakian kapisan iki. Sapendak kapungkur, ajakan rara kanggo mendaki gumuk menoreh njalari keraguan. Jalur terjal lan mitos kang beredar nggawe aku bimbang. nanging, raos bosan lan dorongan rara pungkasane mengantarku mrene. Perjalanan diwiwiti karo nyusuri sawah. Rmbun nelesi sikil, udara seger srawung. rara kandha ngenani gumuk menoreh karo kebak sengkuyung. Tanjakan terjal nguji kekuatanku. Napas tersengal, sikil krasa abot. Weruh rara kang isih sumringah, aku isin kanggo nyerah. Alon nanging mesthi, aku terus nglangkah.

Pungkasane, pucuking gumuk menoreh terhampar ing ngareping mripat. Sesawangan sawah kang menguning, kali kang berkelok, lan gugusan pegunungan ing kadohan tenane menakjubkan. Kabeh raos lelah terbayar lunas. Lungguh ing ngisoring wit rindang, kita nikmati sangu prasaja. raos seneng lan marem ngebaki ati. pengalaman iki mengajariku menawa kaendahan kacipta saka perjuangan.Srengenge wiwit meninggi, kita uga mudhun. Perjalanan krasa luwih gampang lan nyenengake. Ing ngisor, kita berjanji kanggo bali mendaki gumuk liya. Pendakian iki dudu mung ngenani kaendahan, nanging uga gayuhan dhiri lan persahabatan. Pengalaman ora kalalekake kang arep tansah kuingat.

***

Itulah beberapa contoh cerita pengalaman bahasa Jawa singkat.

Baca artikel menarik lainnya hanya di artikel.rumah123.com.

Ikuti Google News Rumah123 untuk mendapatkan update terbaru.

Jika sedang mencari hunian, cek rekomendasinya di Rumah123 karena #SemuaAdaDisini!


Tag: , ,


alya

Content Writer

Berkarier di dunia kepenulisan sejak 2018 sebagai penulis lepas. Kini menjadi penulis di 99 Group dengan fokus seputar gaya hidup, properti, hingga teknologi. Gemar menulis puisi, memanah, dan mendaki gunung.
Selengkapnya

IKLAN

Tutup iklan
×

SCROLL UNTUK TERUS MEMBACA