OK
Dijual
Disewa
Properti Baru
Panduan

6 Contoh Cerita Liburan Bahasa Jawa yang Singkat dan Menarik Berbagai Tema

03 Januari 2024 · 11 min read Author: Gadis Saktika · Editor: Ilham Budhiman

cerita liburan sekolah bahasa jawa

Pada pertemuan pertama setelah libur, siswa sering diminta menceritakan pengalaman liburannya. Hal ini tentu bisa menjadi tantangan bagi siswa yang belum terbiasa menulis cerita, terlebih jika ditulis dalam bahasa Jawa. Untuk itu, Rumah123 telah menghadirkan ragam cerita liburan sekolah bahasa Jawa yang bisa Property People jadikan inspirasi.

Liburan sekolah merupakan waktu yang ditunggu oleh para siswa.

Pasalnya setelah berbulan-bulan belajar dan mengikuti berbagai kegiatan sekolah, liburan kerap dijadikan untuk melepas penat dan bersenang-senang.

Lalu saat masuk sekolah kembali, banyak guru yang meminta siswanya untuk menceritakan kisah liburan mereka.

Namun, masih banyak siswa yang merasa kesulitan untuk mengemas cerita liburan mereka menjadi seru dan menarik, apalagi bila dituturkan menggunakan bahasa Jawa.

Nah, kalau kamu mengalami hal tersebut, yuk pantengin artikel ini sampai habis.

Pasalnya, Rumah123 telah menghimpun ragam contoh cerita liburan sekolah bahasa Jawa yang menarik pada uraian berikut.

6 Contoh Cerita Liburan Bahasa Jawa yang Menarik

cerita liburan sekolah bahasa jawa

sumber: freepik.com

1. Cerita Pengalaman Pribadi Bahasa Jawa tentang Liburan

Menang Lomba Nyanyikan

Ketika aku kelas 6 SD, aku sangat senang mengikuti lomba menyanyi tingkat kecamatan. Aku sudah latihan menyanyi bersama guru musikku, Pak Budi. Aku yakin akan menang lomba menyanyi, karena aku sudah rajin latihan.

Pada hari lomba, aku tampil paling terakhir. Aku menyanyikan lagu “Ayo Ngaji”. Aku menyanyi dengan penuh semangat dan penghayatan. Setelah menyanyi, aku langsung terdiam menunggu pengumuman pemenang.

Akhirnya, pengumuman pemenang lomba menyanyi diumumkan. Aku sangat terkejut, karena aku menjadi juara pertama. Aku langsung menangis bahagia. Aku sangat bahagia bisa menang lomba menyanyi.

Aku mengucapkan terima kasih kepada Pak Budi yang telah melatih aku menyanyi. Aku juga mengucapkan terima kasih kepada keluargaku yang telah mendukung aku.

Kemenanganku dalam lomba menyanyi itu menjadi pengalaman yang aku ingat banget. Pengalaman itu menjadi pelecut semangatku supaya aku terus belajar dan berkarya.

2. Cerita Bahasa Jawa tentang Liburan

Nduwe Kenangan Sing Apik ing Kesejukan Alam

Dino iki, aku pengin nyeritakake babagan pengalaman liburan sing paling apik sing ana ing nalaranku. Kabeh iki kedadeyan dene aku lan temen-temen sekolahku, saiki malah kedadeyan dene wong tuaku.

Wulan desember wis nglampaui pinten, arep ngluwihi saben sisih kota, lan arep mlaku menyang kota tur nglakoni petualangan anyar. Aku lan wong tuaku duwe rencana sing apik, yaitu nyambangi kawasan gunung lawu, sing penuh kesejukan lan keindahan alam.

Awal minggu iki, kita arep mlaku menyang kawasan gunung lawu. Wis sedheleng minggu ninggalke dina bebarengan, kita bakal ngenehi kenangan sing ora bakal kesengsem nanging bakal awit ing nalika kita bakal nggalihi kawasan alam sing asri lan elok.

Padha parani yasinan lan nyembahyangi dhuhur, kita arep mulai perjalanan. Lan, sampeyan ora bakal duwe dhawuh perjalanan sing paling apik nalika ana ing gunung lawu, mung anggep parangan marang kamera.

Wonten ing tengah perjalanan, kita ngrasakake suasa sing beda nalika melu rong wutah. Angin sing sejuk lan becik nyambut, lan kita ngrasakake kesejukan sing nduweni. Ana rerenggan pepohonan sing kasebut kasebut ing sisi lor. Aku lan temen-temeniku arep nemu tempat sing paling apik kanggo camping, ndeleng bintang-bintang sarta ndeleng sunrise.

Dene, wonten ing saben jenenge Candi Cetho. Candi iki tumraping gunung, nuduhake kesejukan latar belakang ing saben sisih. Ana kelepatan kasebut kasebut marang wong sing duwe ndandang, nalika dene kita duwe temen-temen sekolah sing apik sing nyanyi-nyanyi. Suara tembang loro loro lan jeritan kasebut kasebut dadi kesejukan marang ati.

Dinten selanjutnya, kita arep muter menyang puncak gunung. Ing puncak iki, kita bisa ndeleng sunrise sing apik banget, kalebu kesejukan sing dadi tansah nuduhake kahanan alam kang nduweni. Kita nggawa camping, mlaku menyang prau, lan nyekel ngelamun ing awan-awan sing sajroning langit.

Camping iki nyekel kenangan sing apik lan awit. Kita nyoblos pasarean saka kota-kota ing sisih, ngobrol-robrol, lan seneng bareng. Ana banyu celumut alam sing padha duwe, kalebu banyu sing sejuk lan jernih.

Mlaku menyang kawasan gunung lawu iki, nuduhake menehi sing paling apik kanggo ati lan roh. Kita padha bisa ngluwihi kabudayan lan alam. Nyawiji ing lingkungan kang becik, lan nuduhake rasa syukur amargi bisa duwe kesempatan ngadhepi kahanan alam kang apik iki.

Ing akhir perjalanan, kita padha arep duwe kenangan sing ora bakal kesengsem. Liburan sing kasebut kasebut nuduhake yen kabeh kita butuh waktune luwih sering nglakuake petualangan karo alam, lan nganggo momen-momen sing apik kanggo ngumpulake kenangan sing ora bakal ilang. Ora ana sing bisa mbendol, utawi ningali kahanan alam. Kanggone aku, liburan iki nuduhake rasa damai lan kebahagiaan sing ora bisa diterangkan karo wacana.

3. Cerita Liburan dalam Bahasa Jawa Singkat

Piyambakan Candi, Cetha Budaya, lan Persahabatan

Wonten dina sawal taun, aku lan teman-temanku nyuwun pangapunten nganti nyepi ing Borobudur. Kita wis nyiapake rencana sing apik supaya bisa nyambut matahari terbit ing candi cendikia iki.

Papathi sawetara jam loro dina, kita wis nindakake perjalanan saka kutha kita. Ing Borobudur, kita dipuntene ambi pitulungan saka pangeling-ling, ngliwati kabudayan lan sejarah sing nglairake pesona candi iki. Ing tembung kang becik, candi iki uwis nunggu turu loro abad!

Ing dinten pertama, kita mampir ing Candi Pawon lan Candi Mendut sajrone. Ana kersane ketemu karya seni purbakala ing tengah sawijining hiruk-pikuk dina. Ana perasaan sing adhem maneh, saka cendhak candi punika.

Lanjut dina dhuwur, kita sampun teka ing Borobudur. Melu menika, kita ngrasakake khusuk ing dhawuh lan lawung candi. Wis ora ana cacahing atiku kang dipun ramel, malah candi iki bisa njaluk pangapuntenan marang piyambakipun.

Matahari wis duwe arah ati-ati, kita langsung menuju pinggir candi kanggo nyakseni panorama. Jroning wengi, aku lan teman-temanku ana ing salah sawijining stupa kang paling cendekia. Ing menit sajrone, matahari banjur manglingi wana ing cetha. Cetha iki ngguyu karo candi, nandhang cahaya keemasan sing ngelungupi candi iki.

Ana wong sing mangkono ugi ngluwari nangga, sambal nyawiji, lan nglakoni wejangan budaya saka para pandhita. Ana tangis-temenan lan tawa sing nglampahi wong-wong sing arep gawe perjalanan iki amung pengalaman sing ora bakal dadi piyambak ing atiku.

Ing pungkasan, kita wis ngalami pemandangan sing ajaib, sejarah sing meyakinkan, lan persahabatan sing banjur kahanan. Perjalanan iki sami ora bakal terlupakan saka ing ing atiku lan ing ati teman-temanku. Ing Borobudur, kita nuduhake nyata cetha budaya Jawa sing banjur kahanan lan wisora banjur nalika ketemu karo cetha alam.

4. Contoh Teks Narasi Bahasa Jawa tentang Liburan

Wisata Seru ing Ciwidey: Menjelajah Kehijauan alam Jawa Barat

Wonten dina Minggu aneng bulan Desember, awit panjenengan wus ngunduh-unduh kalendher. Sampun tembung kaping semane “Liburan”. Ing kono, kita saged ngomong babagan liburan sing kasedhiya wonten ing Ciwidey.

Sajrone dina ahad, kita nekaten wonten ing sisi kidul Jawa Barat, Ciwidey. Tepaté ing Ngamplang, kita kedados liburan kita. Pura-pura kitu sawisé njaluk sedhulur kanggo ater-ateran. Awaké pagi, panjenengan banjur wus mlebu jalan munggah marang Kawah Putih.

Kawah Putih, kasebutan iki luwih tansah dikenal minangka “Kawah Sagara Anom”. Saiki, kula nate awasa ana panorama alam sing ana ing kene. Heninga lan angsa-angsa ndhik kabut becik banget. Kabeh warna iki duwe pesonane masing-masing, nggih banget. Kaca wisata kasebut tansah ramai marang para wisatawan sing antusias ngendhut keindahan kawah iki.

Ing pundi-pundi, panjenengan bisa mlakoni piknik amarga ana sajian tradisional Jawa Barat, kaya Cireng, Colenak, jeung lain-lain. Awit kuliner kasebut, panjenengan bisa ngrasakake cita rasa asli ti Jawa Barat.

Manawa kuliner wis dirembug, panjenengan saiki bisa melu ajeng-ajeng. Antawis, kitu aja ketemu Situ Patenggang, tempat romantis kanggo para wuda lan pasangan. Airna saiki panjenengan bisa mlebu perahu banjur arep nyebrang kesana. Aja lali bawa kamera kanggo mlebu gambar-gambar romantis marang temen-temen utawa sajeroning kabehe.

Kala padha nglakoni cekson, kita segera mlaku ka Pasar Ciwidey. Pasar iki kasebut tansah munggah asa sing beragam. Panjenengan bakal nemu barang-barang khas saking Ciwidey, macem-macem aksesoris, kain, lan barang antik.

Lan saiki, ing ujung-ujung liburan, panjenengan bisa teka menyang Hotel Ciwidey, ningali pamor gunung-gunung anjog. Ana saka padosan, panorama, lan suasana Ciwidey bakal nampi ora seneng tumraping ati. Itulah kabeh pengalaman sing bakal panjenengan bali marang teman-teman panjenengan sawisé liburan dina iki. Semoga tembung iki bisa njaluk ingat marang temen-temen panjenengan babagan liburan kita ing Ciwidey. Salam hangat saking Ciwidey!

5. Cerita Liburan Sekolah Bahasa Jawa

situ patenggang

sumber: traveloka.com

Petualangan Mlaku nang Situ Patenggang

Dina suatu dinten, aku lan temen-temenku padha nyusurake gunung parakan. Kita arep mangan mangan udara gunung, nampa keindahan alam, lan pada ngalami pengalaman sing nduweni kenangan khusus. Rencanane, kita bakal mlebu kulon, mlebu timur, nganti ana ing taman satwa. Tapi, rencanane bener ora bener, amarga tumindak kaya arah teka-teki.

Nembe mlebu wilayah taman satwa, kita mreneki bener arep mlakuake rancangan asline. Tapi, pas mlebu, ana tanda sing nuduhake “Situ Patenggang” nang 50 kilometer saka ana. Awit iki, atiku banjur “wes ngunu ae lah, arep nang Situ Patenggang to, enak maneh sing ana pemande alam wau!” Ternyata, mung 50 kilometer rek ngancik kita saka tujuan asline.

Aku lan temen-temenku padha tumindak, nglakoni perjalanan kanggo nampa kesejukan lan keindahan wisata alam Situ Patenggang. Sampun ana ing lokasi, kita sadereng arep mlebu, nanging ternyata ana tiket masuk. Kita padha ngrasa bingung, ngunu mung iki opo sing padha nglakoni? Lan sak umume, kita ora duwe rencana opo-opo banget.

Tetep, kita teka. Mung tiket masuk ora semahane dhuwur, lan kita nembe mbukak pintu masuk, kito saged nampa pesona alam sing ora bisa diungkapake karo kata-kata. Kabeh orane banjur arep nyoba tukon lepat (perahu) kanggo mlakuake petualangan nang tengah danau. Aku ketemu tukang tukon lepat, wong kang nglakoni tugas kanggo nganter kita nang tengah danau.

Ning tengah danau, aku lan temen-temenku padha nembe sadereng disambut karo keindahan danau lan bukit-bukit sing gaduh. Adhem banget, mbok, neng tengah danau, ora duwe suara alon-alon kanggo ngganggu. Kita ana ndeleng awan sing kesik kesiken, nggumunake langit sing biru, ngreksa rimbunnya pepohonan.

Sajrone, kita gawe foto-foto kanggo nyimpen kenangan. Saliyan soko keindahan alam, kita uga bisa nggumunake cerita sing kocak-kocak pas mlebu kanggo naliko daptar tiket. Nyatane, wisata mlebu tumindak kaya teka-teki, nanging malah nyedhiyakake kita kesejukan lan keindahan sing ora bisa diukur karo apapun.

Uga ana pelajaran saka pengalaman iki, yaitu mung temen-temenku padha ngendi endi, tata karma lan percaya karo takdir. Wisata ora mung tentang tempat, nanging uga tentang pengalaman lan hubungan antarmanusia. Sampun saperlu perjalanan, kita nggumunake kenangan sing ora bakal kuduga, lan kita padha nyuwun restu kanggo pengalaman anyar kita nang Situ Patenggang.

6. Cerita Liburan Sekolah Bahasa Jawa

Panggonan Ing Gunung Bromo

Wonten sak pancen, ana dhewe-dhewe pelajar ing kelas awis SMP Negeri 1 Surakarta. Ing akhir semester, wong-wong saka kelas iki dipilih kanggo ngadhepi kersaning sekolah, nanging kersaning kasebut ora liya tinimbang dadi wong-wong sing uga seneng banget karo sastra lan budaya Jawa.

Dene, salah siji guru basa Jawa kanggo nyusun rencana liburan sing apik banget. Rencana iki wis dadi wacan utama, banget apik, banget apik! Dene, isih ana sing apik banget, yaitu nek para pelajar iki diajak ngunggah gunung bromo.

Ana padha sing arep wedi, sing ora tanggung-tanggung ketok ketoke banget. Wis taun-taun wong Jawa kanggo ngrembaka gunung bromo banget. Mula-mula, arep keselok tanah bromo sing luwih apik ana ing wong sing iso ngaji ing basa Jawa. Kabeh kang arep ngunggah gunung bromo wis disiapake, kalebu arep mbekel dhewe-dhewe kanggo pesen bali, nyusun itinerari, lan nggawe papan ing basa Jawa sing diarani “Bromo Apik” kanggo dipajang ing depan kendaraan sing arep dipake.

Ing dina sing ditentukan, para pelajar iki mbiyen sae dadi ono ing bala wisata sing bakal ngundhuh dhewe. Wong-wong iki jebule kalebu bakal dadi saksi kersaning wong Jawa kanggo ngunggah gunung bromo. Wisata iki ora cuma bakal nyuwun pemandangan kang apik banget, nanging uga bakal duwe pengalaman ngomong basa Jawa, kanthi kaleh kabeh. Para pelajar bakal dituntun dening pawiyatan kang ngerti benget babagan budaya lan sastra Jawa.

Saben wekdal, para pelajar iki bakal diajak dhateng desa-desa sing isih nyekel tradisi Jawa. Wisata edukasi kaya iki bakal mbantu para pelajar supaya duwe pemahaman kang apik babagan kebudayaan Jawa, lan duwe apresiasi kang apik banget ronggowarsita lan sastra Jawa.

Ketok ketoke, sak wonten bakal ana dhewe-dhewe cerita lan pengalaman sing bakal mbabarake rasa sumangga, kenceng banget, lan penuh kersaning para pelajar lan para wong tuwa sing kersaning babagan ngunggah gunung bromo. Isih ana simbah-simbah kang arep njabat marang para pelajar, nanging bakal nemtokake wekdal ing akhir wisata.

Lan, nalika para pelajar wis balik wonten kersaning sekolah, atine uga dadi ramai banget. Mereka arep ngomong basa Jawa banget, nanging dene nggawe babagan keajaiban gunung bromo. Isih ana sing dadi dene arep dibuataken puisi, tembang, utawa cerkak kang apik banget.

Nek ana sing bisa diambil saka wisata iki, yaiku bakal nyuwun pelajaran banget babagan budaya, seni, lan basa Jawa. Para pelajar bakal ngrasani sing apik banget ngenani kersaning sekolah iki. Wisata iki ora cuma ngundang kesenengan banget, nanging uga ngajari para pelajar babagan pamrentah lan budi pekerti, sarta manungsa bakal dadi tetembungan marang kersaning gunung bromo.

***

Nah, itulah contoh cerita liburan sekolah bahasa Jawa yang bisa kamu ketahui.

Semoga bermanfaat, ya.

Kamu juga bisa membaca artikel pendidikan lainnya, seperti cerita liburan di rumah 3 paragraf di artikel.rumah123.com

Ikuti pula Google News Rumah123 agar tetap up to date dengan informasi terkini.

Lagi cari rumah? Kunjungi www.rumah123.com yang selalu #AdaBuatKamu untuk urusan jual beli properti.

**gambar cover: Unsplash/Unseen Studio


Tag: , ,


Gadis Saktika

Content Writer

Gadis Saktika adalah Content Writer di 99 Group yang sudah berkarier sebagai penulis dan wartawan sejak tahun 2019. Lulusan Bahasa dan Sastra Indonesia UPI ini senang menulis tentang etnolinguistik, politik, HAM, gaya hidup, properti, dan arsitektur.
Selengkapnya

IKLAN

Tutup iklan
×

SCROLL UNTUK TERUS MEMBACA